!-- Facebook Pixel Code --> !-- Facebook Pixel Code -->

Page content

Wat is het eigendomsbewijs?

Het eigendomsbewijs is een gewaarmerkt bewijsstuk dat een persoon eigenaar is van de woning in de vorm van de registratie bij het Kadaster.

Het eigendomsbewijs

Het eigendomsbewijs heb je nodig wanneer je bijna je huis hebt verkocht. Dit is het wettelijke document waarin staat dat u de eigenaar cq een van de eigenaren bent van uw huis. Misschien zijn er nu een aantal onderdelen in het verkoopproces die voor verwarring kunnen zorgen. In dit artikel zal getracht worden om alles goed uit te leggen. Mocht je nog vragen hebben na het lezen, neem dan gerust contact met ons op.

 

 

 

 

Advertentie op Funda.nl v.a. € 297,-

Eigendomsoverdracht

Zodra je de koopakte hebt ondertekend, gaat het traject van eigendomsoverdracht in. Dit traject gaat in nadat de bedenktijd en de tijd van eventuele ontbindende voorwaarden verlopen zijn. Kort gezegd is een eigendomsoverdracht een bezoekje aan de notaris om alle documenten met de koper en de notaris te ondertekenen. Dit is wettelijk verplicht en staat omschreven in het burgerlijk wetboek. Vlak voor het bezoek aan de notaris zal er een sleuteloverdracht plaats vinden. Hierbij wordt visueel geïnspecteerd of het eigendom wordt overgedragen zoals beschreven in de koopakte. Bij akkoord wordt er een document ondertekend en zullen de sleutels overdragen worden.

In het artikel notaris  staat omschreven wat de notaris doet en wat zijn onderzoek naar beschikkingsbevoegdheid inhoud. Bij het bezoek aan de notaris wordt de notariële akte opgesteld. Deze akte bestaat uit twee onderdelen.

  1. Eigendomsbewijs
  2. Hypotheekakte

Synoniemen voor eigendomsbewijs

Een aantal andere namen voor eigendomsbewijs zijn: transportakte, juridische levering en leveringsakte. Het eigendomsbewijs is een gewaarmerkt bewijsstuk dat een persoon eigenaar is van de woning. In de eigendomsakte staat wettelijk vastgelegd wat er wordt overgedragen en welke beperkende factoren op het onroerend goed liggen. Zoals bijvoorbeeld erfdienstbaarheden, kwalitatieve rechten en plichten, anti speculatie bedingen, kettingbedingen, grondverontreiniging, aanwezigheid van een ondergrondse tank, opstal, ruilverkaveling of andere beperkende bepalingen. De eigendomsakte wordt altijd door een notaris ingeschreven in het kadaster. Op het moment dat je dit traject ingaat, dient de notaris de oude transportakte en koopakte te ontvangen. Hierdoor kan de notaris zijn verplicht onderzoek instellen en de nieuwe concept akte opmaken. Vervolgens wordt deze akte als concept opgestuurd, bij geen onduidelijkheden of bezwaren wordt er een afspraak gemaakt voor een definitief eigendomsoverdracht. De notaris zal de akte voorlezen en deze bespreken. Vervolgens als laatste stap wordt deze door alle betroken partijen ondertekend.

De transportakte kan je op verschillende manieren verkrijgen en overhandigden aan de notaris.

  1. Jij hebt de eigendomsbewijs bewaard
  2. Je vraagt het op tegen betaling bij het Kadaster (kosten zijn €28,95)
  3. De notaris vraag deze akte zelf op (wellicht standaard dienstverlening, hierop is zijn tarief gebaseerd, let op koper betaald de notariële kosten.
  4. Opvragen bij de makelaar die de waardebepaling heeft verricht. (vb. makelaar ziet in uittreksel van kadaster een erfdienstbaarheid staan, dan zal hij de akte opvragen om de ins en out te kennen van de erfdienstbaarheid. Hij heeft dus de akte voorhanden.
  5. Opvragen bij de taxateur voor de hypothecaire lening. Op moment dat koper hypotheek aanvraagt bij de bank, schakelt de bank een onafhankelijke taxateur in.

 

 

 

 

 

 

Extra promotie om jouw huis snel te verkopen?

 

 

Wellicht ook interessant?

 

 

 

Voor vragen of meer informatie

Wij zijn telefonisch te bereiken op werkdagen van 09:00-21:00 uur.

Huispromotie.nl
Hoogte Kadijk 117
1018 BH Amsterdam

+31 208460308
+31 683510291
info@huispromotie.nl

 

Comment Section

2 reacties op “Wat is het eigendomsbewijs?


Door Don op 4 mei 2020

hoe kom je bij zelfbouw aan een eigendomsbewijs?


Door Vincent Rondwijk op 21 oktober 2020

Bedankt voor het delen van dit artikel over het eigendomsbewijs. Ik wil deze opnieuw aanvragen, omdat ik hem niet meer kan vinden. Goed om te weten dat ik deze ook bij het Kadaster kan opvragen.

Plaats een reactie


*