Huizenmarkt 2017
De huizenmarkt anno 2017
Anno 2017 kunnen we zeggen dat de huizenmarkt er goed voor staat. Signalen van een goede huizenmarkt is vooral een lage omloopsnelheid, de tijd waarin huizen te koop staan en de transactieprijzen, die gemiddeld hoger liggen dan de verkoopprijs. Als we 2017 vergelijken met de crisisjaren van 2008 tot en met begin 2013, kunnen we vaststellen dat we in de grote steden de crisis te boven zijn. In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag zeker. In deze steden is het prijsniveau inmiddels alweer hoger ten opzichte van net voor de crisis. In de minder grote steden is het nog niet altijd even rooskleurig. In veel buitengebieden blijft het aantal verkochte huizen en de transacties, als deze al plaatsvinden, achter. Hopelijk is het een kwestie van tijd voordat heel Nederland de crisis te boven is.
Wat zeggen de experts over de huizenmarkt?
Rabobank heeft een aantal cijfers gepbliceerd waar bovenstaan verhaal wordt bevestigd. Het eerste kwartaal in 2017 blijkt het beste eerste kwartaal OOIT te zijn geweest. Daarnaast zijn de prijzen in het eerste kwartaal van 2017 met bijna 7% gestegen ten opzichte van 2016.
Op het gebied van hypotheken zal er ook een aantal dingen veranderen, waaronder de ”loan to value”, het maximale te lenen hypotheekbedrag op basis van de waarde van het huis; dit gaat van 101% in 2017 naar 100% in 2018. De consumenten zullen dus meer eigen geld moeten inbrengen voor de financiering. Dit is allemaal na te lezen op de websites van onder andere de Rabobank en Hypotheek Rente-tarieven.
Feitjes en weetjes over de huizenmarkt
– Meer transacties dan ooit in een eerste kwartaal: 55.911 woningen wisselden van eigenaar in de eerste drie maanden van 2017
– Prijzen stijgen met 6,8 procent in het eerste kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016
– Huizenprijzen lijken in de richting van een nieuwe piek te stijgen; we verwachten een prijsgroei van minstens 6,5 procent voor 2017 en 5,0 procent voor 2018
– In 2017 worden naar verwachting 225 tot 235 duizend woningen verkocht
– Hoog vertrouwen op de woningmarkt leidt tot snellere verkoop
– Koophuizen blijven betaalbaar, maar worden steeds minder toegankelijk voor starters
Zijn er nog andere nieuwtjes?
Ja, die zijn er zeker. Voor de mensen die het nog niet hebben meegekregen: Funda maakt geen onderscheid meer tussen NVM en niet NVM makelaars. Dus ook niet tussen VBO, VastgoedPro en makelaars die niet bij een branchevereniging zijn aangesloten. Waarom dit nieuws is? Sinds de oprichting van Funda in 2001 was dit altijd wel het geval. Funda is opgericht door de NVM, dus vandaar dat zij ”zichzelf” deze positie konden (en mochten?) verschaffen. Vanuit de NVM natuurlijk begrijpelijk, maar voor de rest van alle makelaars in Nederland niet echt wenselijk. De diverse brancheverenigingen zoals VBO en VastgoedPro meerdere rechtzaken tegen elkaar aangespannen in de hoop dat de NVM af zou zien van de voorkeurspositie. Het was namelijk zo dat makelaars die niet bij de NVM waren aangesloten niet of beperkt hun huizenaanbod op Funda konden plaatsen. Vervolgens werd het wel mogelijk gemaakt, maar werden de niet NVM makelaars lager gerangschikt. Al met al niet helemaal eerlijk. Dit is nu ten einde gekomen, mede dankzij de rechter. Het resultaat is dat de huizenverkopers en kopers op deze manier worden beschermd door transparantie op de huizenmarkt. Eindelijk maar toch!
Blijf op de hoogte!
Zorg dat je op de hoogte blijft en lees mijn nieuwste blogs voor de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van de huizenmarkt. Je kunt ze ook volgen en lezen op onze Facebook pagina! Het enige dat je hoeft te doen is ons even een like te geven! Tot de volgende!