In 6 Stappen van Té Lang Te Koop naar Verkocht!
Er zijn huizen die al zo lang te koop staan dat het een ‘rampenhuis’ wordt, zoals we dat bij Huispromotie noemen.
Een ramp voor de verkoper, maar ook voor de koper. De verkoper krijgt zijn huis niet verkocht en de koper krijgt het volledige potentieel niet te zien van een huis dat misschien uitermate geschikt voor hem is.
Je kunt er niet echt de vinger op leggen, maar huizen die lang te koop staan worden steeds minder aantrekkelijk voor kopers.
Meestal staan deze huizen langer dan een half jaar op Funda en wordt er weinig tot niets veranderd in de manier van presenteren.
“Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”
Een mooie uitspraak wat ook hier van toepassing is.
Daar komt nog bij dat als je huis het label krijgt van een rampenhuis, dit ook rampzalig is voor de hoogte van de verkoopprijs.
Hoe weet je of jouw huis in de categorie ‘Rampenhuis’ valt?
- Het Te Koop bord voor je huis begint te verkleuren door de zon
- Zonder goede moed doe je wéér mee met de open huizen dag
- Je huis staat leeg omdat je al bent verhuist, het wachten duurde te lang
- De foto’s op internet hebben een winterse achtergrond terwijl het hartje zomer is
- Het is te zien op Funda dat je huis 6+ maanden te koop staat
- Je heb al tijden niets meer van je makelaar gehoord
En ook al heeft je makelaar je huis even van internet gehaald om te verbloemen dat het al zo lang te koop staat, door even te googelen kan iemand zo achtehalen wat de echte verkoopperiode is.
Eigenlijk werkt het net als met iets verkopen op marktplaats. Als iets al langer dan 2 maanden op marktplaats te koop staat dan vraag je je toch ook af waarom er nog niemand is geweest die het gekocht heeft?
Het is logisch dat mensen dan gaan denken dat de prijs wel te hoog zal zijn, of dat er veel geïnvesteerd moet worden in opknappen of moderniseren.
De kopers die zoeken naar een huis in jouw regio zien je huis elke week in de zoekopdrachten voorbij komen en klikken er al niet eens meer op. Verder krijg je geen bezichtigingsaanvragen meer en van biedingen kun je alleen nog maar dromen.
Tja, wat doe je dan?
Je hebt geen keus.
Wat moet je anders?
Nou, dit.
Neem de tijd om de verkoop met een kritisch oog te bekijken.
1. Haal je huis uit de verkoop.
Misschien dat iemand die op de juiste prijsverlaging zat te wachten nu wel vraagt of het huis misschien al verkocht is. Een potentiële koper dus.
2. Maak nieuwe foto’s
Fotografeer je huis vanuit andere hoeken, maar liever; laat dit doen. Zo zorg je voor nieuwe informatie en passen de foto’s ook weer bij de tijd van het jaar.
Hetzelfde geld voor de foto’s van de binnenkant van je huis. Schakel desnoods een verkoopstylist in.
3. Pas de prijs aan
Zorg dat je een goede prijs hebt. Je kunt je woning alleen verkopen voor wat hij waard is. Niet voor wat jij denkt dat hij waard is of voor wat je nodig hebt om je schulden af te lossen.
4. Andere makelaar
Vraag jezelf af of het niet beter is om een andere makelaar in de hand te nemen die actiever je huis promoot en die met zijn ervaring een goede inschatting van de waarde van je huis kan geven.
5. Wek vertrouwen
Als je huis er uitgeleefd uitziet en achterstallig onderhoud heeft, laat dan een bouwkundig rapport opstellen zodat eventuele twijfels bij potentiële kopers worden weggenomen.
6. Weer online
Zet na een maand je huis weer online met een compleet nieuwe advertentie. Nieuwe foto’s, nieuwe teksten en het liefst met een filmpje.
Heb jij een rampenhuis?
Staat jouw huis al maanden- of zelfs jarenlang te koop? Blijft het bij dromen van een fantastisch bod? Maak van je rampenhuis eentje die verkocht wordt.
Jij kunt er wat aan doen.