Huis laten taxeren - Hoeveel is mijn huis echt waard?
Bezichtigings Tips
Jopa Ivos
Bezichtigings Tips
07/30/2015
1 min
1

Huis laten taxeren, hoeveel is mijn huis echt waard?

07/30/2015
1 min
1

Als je het huis wilt gaan verkopen dan is een belangrijke vraag hoeveel is je huis echt waard. Om hier een goed beeld van te krijgen dien je het huis te laten taxeren. Een taxatierapport is niet alleen belangrijk om de juiste verkoopprijs te bepalen ook is het voor een koper van belang. Veel hypotheekverstrekkers vragen om een taxatierapport om een hypotheek goed te keuren. Laat je huis goed taxeren.

Wat is een taxatierapport?

Een taxatierapport geeft een objectieve waardebepaling van het huis. In de meeste gevallen is het taxatierapport van belang voor de geldlening. Op basis van het taxatierapport is goed inzichtelijk of het een verantwoordelijke aankoop is.

Verschillende taxatie doelen

Er zijn verschillende doelen om een taxatierapport uit te laten voeren. Mogelijke doelen zijn: Een hypotheek aanvraag, de waarde van het huis bepalen of voor het afsluiten van een opstalverzekering. Maak je doel van te voren duidelijk kenbaar.

Wat kost een taxatie van een huis

De bedragen voor een huis taxatie variëren. De kosten variëren per taxateur, maar je de kosten gaan al snel richting de € 300,-. Er zijn verschillende websites waarop je en taxateur kan inschakelen, maar vaak werkt een makelaarskantoor ook samen met een taxateur. Als je gebruik maakt van een makelaar laat je hier dan over informeren.

Twee soorten taxatierapporten

Er zijn twee soorten taxaties mogelijk. Een gevalideerde taxatie en een niet gevalideerde taxatie. Voor een hypotheek aanvraag heb je een gevalideerde taxatie nodig. Bij een waardevaststelling is een niet gevalideerde taxatie voldoende. Een niet gevalideerde taxatie kan je bij de volgende situaties gebruiken:

  • Je wilt de marktwaarde van de woning weten
  • Bij een echtscheiding
  • Je bent eigenaar van een object geworden en wilt de waarde weten
  • Je wilt bezwaar maken tegen een WOZ- beschikking

Een niet gevalideerde taxatie is vaak goedkoper. Een gevalideerde taxatie wordt uitgevoerd door een onafhankelijk partij en de hypotheek verstrekker zal hier naar vragen.

Gratis waardebepaling van het huis

De meeste makelaarskantoren voeren een gratis waardepaling uit. De waarde van het huis wordt vaak vastgesteld op basis van kennis, ervaring, marktkennis en marktgegevens. Het is vaak verstandig om een aantal makelaars uit te nodigen voor een waardebepaling van het huis. Op deze manier kan je een goede verkoopprijs vaststellen. Een waardbepaling is niet hetzelfde als een taxatierapport, maar geeft je wel een goed inzicht om de verkoopprijs vast te stellen.

Huis taxeren en de waarde van het huis bepalen

Als je het huis wilt gaan verkopen dan wil je een goede verkoopprijs bepalen. De bepaling van de verkoopprijs kan je op verschillende manieren doen. Je kan een taxatierapport laten maken of een gratis waardebepaling door een makelaar laten uitvoeren.
Een taxatierapport is niet alleen belangrijk om de juiste verkoopprijs te bepalen ook is het voor een koper van belang. Veel hypotheekverstrekkers vragen om een taxatierapport.

Reacties
Categorieën