Onderhandelingen bij het verkopen van het huis
Makelaar Inschakelen
Jopa Ivos
Makelaar Inschakelen
10/27/2015
2 min
0

Onderhandelingen bij het verkopen van het huis

10/27/2015
2 min
0

Onderhandelingen bij het verkopen van het huis

Als je ervoor kiest om je huis zelf te verkopen dien je ook de onderhandelingen zelf te doen. Als je bij de onderhandelingen bent, ben je al dichtbij om je huis te verkopen.

Nog overeenkomen over de prijs en je huis is zo goed als verkocht.

Onderhandelingen zijn dus een belangrijk onderdeel van het verkoopproces van het huis. Als je van jezelf weet dat je niet goed bent in onderhandelen, dan is het aan te raden om iemand te vragen om je te ondersteunen die geen emotionele band heeft met je huis.

Hiernaast is het erg belangrijk om een duidelijke bodemprijs met elkaar af te spreken. Onder deze prijs wordt het huis simpelweg niet verkocht.

Onderhandelingen over de verkoopprijs en meer relevante zaken

Onderhandelingen over een huis omvat meer dan alleen de onderhandelingen over de verkoopprijs van het huis. Bij het verkopen van je huis dient er over meer zaken te worden onderhandeld waarbij je in eerste instantie geen rekening mee houdt. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan:

 • Roerende zaken die in het huis achterblijven
 • Roerende zaken die uit het huis worden weggehaald
 • Aanvaardingsdatum
 • Wanneer ben jij als huisverkoper uit het huis
 • Bijvoorbeeld de kosten voor een bouwtechnische keuring
 • Optie verlenen aan de de kosten van het huis
 • Etc.

Onderhandelen over een huis omvat meer dan alleen het onderhandelen over de verkoopprijs van het huis. Hou hier van te voren goed rekening mee.

Een optie verlenen aan de koper van het huis

Hou er bij de onderhandelingen rekening mee dat het kan voorkomen dat een potentiële koper een optie op het huis wil nemen. Dit betekent dat de potentiële koper binnen een bepaalde tijd het eerste recht heeft je huis te kopen voor de afgesproken verkoopprijs.

Het is echter niet wettelijk verplicht om een optie te geven. Geef je wel een optie, maak dan altijd afspraken over de optietermijn.

Makelaar inschakelen om te helpen met de onderhandelingen

De onderhandelingen bij het verkopen van je huis is een belangrijke fase. Het is daarom helemaal geen gek idee om een makelaar in te schakelen om in jouw behoeften te voorzien tijdens de onderhandelingen.

Er zijn twee soorten makelaars die je kan inschakelen.

 1. Aankoopmakelaar: Als jij een huis wilt gaan kopen en hierbij geadviseerd wilt worden en ondersteund tijdens de onderhandelingen, dan dien je gebruik te maken van een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar vertegenwoordigd jou als kopers en probeert ervoor te zorgen dat jij een zo laag mogelijk verkoopprijs betaald.
 2. Verkoopmakelaar: Als jij een huis wilt verkopen dan kan je gebruik maken van een verkoopmakelaar. De verkoopmakelaar vertegenwoordigd altijd jou wensen als verkopende partij. Een zo hoog mogelijk verkoopprijs is hierbij natuurlijk van belang.

Onderhandelingen bij het verkopen het huis zelf doen

De onderhandelingen om je huis te verkopen kan je natuurlijk ook zelf doen. Hier komt wel wat expertise bij kijken. Naast het promoten van je eigen huis dien je ook de onderhandelingen zelf te doen.

Een aantal zaken waar je tegenaan loopt

Verkoopfase huis verkopen

 •  Datum prikken voor eventueel ‘Open Huis’ (Deze kun je zelf bepalen en organiseren)
 •  Bezichtigingen plannen
 •  Onderhandelen
 •  Verkoopakte opstellen
 •  Zorgen voor een akte van levering

Overdracht huis verkopen

 • Afspraak inplannen bij de notaris samen met de koper
 •  Eigen verhuizing regelen
 •  Bij verzekeraar informeren naar datum opzegging opstal- en inboedelverzekering
 •  Op overdrachtsdatum meterstanden noteren

Goed onderhandelen bij het verkopen van je huis

Als je ervoor kiest om je huis zelf te verkopen dien je ook de onderhandelingen zelf te doen. Als je bij de onderhandelingen bent, ben je al dichtbij om je huis te verkopen. Onderschat deze fase niet. Je wilt niet later later tegen zaken aanlopen die je had kunnen voorkomen.

Reacties
Categorieën