Het taxatierapport

Wat is een taxatierapport?

Bij het afhandelen of oversluiten van een hypotheek zal de bank een taxatierapport vereisen. Een taxateur gaat de woning peilen op de marktwaarde. Bij het kopen van een huis moet het taxatierapport uitwijzen dat de woning voldoende waard is om de gevraagde hypotheek te kunnen verstrekken. In het taxatierapport wordt de marktwaarde ingeschat.


Bekijk direct onze pakketten voor € 397,-

De hoogte van de marktwaarde wordt mede afgesteld op de verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in dezelfde omgeving.

Niet alle taxateurs worden door de banken geaccepteerd. Overleg met de bank of de adviseur wie mag worden ingeschakeld voor de taxatie. De taxateur mag in ieder geval niet betrokken zijn bij de transactie.

Wanneer is een taxatierapport nodig?

Financiering is een veelvoorkomende reden waarbij een taxatierapport noodzakelijk is. De bank wil daarmee zekerheid hebben van de waarde van het onderpand voor de hypothecaire lening. Andere redenen zijn aan of verkoopbeslissing, WOZ contra taxatie, boedelscheiding, en aanslag successierechten.

Wanneer u een taxateur nodig heeft:

  • de koop of verkoop van uw woning
  • het verhogen van uw hypotheek
  • het oversluiten van uw hypotheek
  • het verdelen van uw bezittingen (scheiding)
  • het bepalen van de herbouwwaarde
  • het bepalen van de waarde van uw bezittingen voor de fiscus (successierecht- en belastingaangifte)
  • U bezwaar aantekent door de door de gemeente opgelegde /vastgestelde WOZ-waarde.

Wat zijn taxatiekosten?

Taxatiekosten zijn de kosten voor het laten taxeren van je woning. Voor het verkrijgen van een hypotheek op een bestaande woning is meestal een taxatierapport verplicht.

De kosten voor een taxatierapport verschillen enorm en het is dus altijd raadzaam om verschillende offertes aan te vragen. Hoe hoger de waarde van je woning, hoe hoger de kosten voor taxatie.

De taxateurs werken vaak met een vast tarief, waar de extra kosten al bij het tarief inbegrepen zitten. U weet al van te voren precies wat de kosten bij voor de taxatie van uw woning doordat er een vaste tarief is.


Bekijk direct onze pakketten voor € 397,-

Bijkomende kosten

Voor het opstellen van een taxatierapport worden bijkomende kosten door de taxateur gemaakt.

Bijkomende kosten:

  • Kadastrale kosten
  • verschotten
  • administratiekosten
  • Eventuele validatie kosten
  • BTW 21%

Soorten taxaties

Gevalideerde taxatie

Een taxatierapport is in de meeste gevallen verplicht als je een huis gaat kopen. Dit wordt een gevalideerde taxatie genoemd en deze heb je dan nodig voor de hypotheekaanvraag.

Ongevalideerde taxatie

Ook als je je huis gaat verzekeren heb je een taxatierapport nodig zodat je weet voor welk bedrag je je huis moet verzekeren. Dit heet een ongevalideerde taxatie. Deze kan je gebruiken voor de vaststelling van de waarde van je huis, als je bijvoorbeeld bezwaar wilt aantekenen tegen de WOZ-waarde of in andere gevallen.


Bekijk direct onze pakketten voor € 397,-

Wellicht vind je dit ook interessant?