De belangrijkste zaken voor een snelle verkoop van je huis

De belangrijkste zaken bij het verkopen van je huis

Je gaat je huis verkopen. Je wilt gaan verhuizen of je bent al verhuisd; in beide gevallen is het van belang om het huis zo snel mogelijk te verkopen en voor de best mogelijke verkoopprijs.

Het huis verkopen houdt je dag en nacht bezig. En dat snappen wij.

De volgende vragen gaan door je hoofd: Wil ik mijn huis verkopen met een makelaar of niet? Wat zijn de kosten voor het verkopen van mijn huis? Wat zijn de mogelijkheden op het internet? En wat moet ik nog meer regelen?

Huis zelf verkopen
Bekijk direct onze pakketten voor € 397,-

Tegenwoordig heb je verschillende mogelijkheden om je huis te verkopen. Om je een eind op weg te helpen hebben wij een overzicht gemaakt met de belangrijkste zaken bij het verkopen van je huis.

Het huis zelf verkopen en duizenden euro’s besparen

Op welke wijze ga jij het huis verkopen?

Tegenwoordig kun je duizenden euro’s besparen met de verkoop van het huis door niet te kiezen voor een traditioneel makelaarskantoor. Bij een traditioneel makelaarskantoor betaal je vaak tussen de 1- á 2% makelaarscourtage + gemiddeld € 500,- opstartkosten dit komt bij huis van € 250.00,- al gauw tussen de

€ 3000,- en € 4000,- makelaarskosten. Dit is tegenwoordig helemaal niet meer nodig! 

Zelf je huis verkopen

Je hebt besloten om je huis te verkopen. Hoe nu verder? Je kunt er voor kiezen om een makelaar in te schakelen. Een makelaar zal veel zaken die bij de verkoop van een huis horen van je overnemen. Daar betaal je dan echter ook een behoorlijke vergoeding voor. Het gaat hier dan om een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs. Dit kan al snel in de duizenden euro’s lopen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf je huis te verkopen.

Hoe verkoop ik zelf mijn huis?

Er zijn een aantal zaken die je altijd moet regelen als je je huis gaat verkopen.

 • Verkoopprijs bepalen
 • Je huis aanbieden op huizensites
 • Promotie via social media
 • Foto’s van je huis
 • Advertentietekst
 • Je huis verkoop-klaar maken
 • Bezichtigingen
 • Onderhandelingen
 • Verkoopakte
 • Notaris
 • Verhuizen

Huis zelf verkopen
Bekijk direct onze pakketten voor € 397,-

Waar moet ik rekening mee houden als ik zelf mijn huis verkoop?

Om de verkoopprijs te bepalen moet je weten wat de waarde van je huis is. Je kunt een taxatierapport laten opstellen, daar heb je een makelaar/taxateur voor nodig. Je kunt ook zelf onderzoek doen naar de waarde van je huis. Hier zitten echter wel risico’s aan verbonden. Je wilt je huis natuurlijk niet te goedkoop op de markt zetten, maar je wilt ook niet te hoog inzetten waardoor je potentiële kopers kunt afschrikken.

Funda is de meest bezochte huizensite, maar er zijn nog een aantal andere sites die ook veel bezocht worden. Om je huis zoveel als mogelijk onder de aandacht van potentiële kopers te brengen is het verstandig om je huis op meerdere sites aan te bieden.

Er zijn meerdere social media kanalen, zoals Facebook, Instagram en You Tube die potentiële kopers bekijken bij hun zoektocht naar een huis. Dus het is verstandig om ook hier je huis onder de aandacht te brengen.

Tips om zelf je huis te verkopen

Voordat je je huis op huizensites en social media gaat aanbieden moet je natuurlijk goede foto’s van je huis hebben. Foto’s kun je zelf maken, maar er zijn fotografen die zich hebben gespecialiseerd in het maken van foto’s voor huizensites. Zij weten hoe jouw huis het meest voordelig kan worden gefotografeerd.

Naast goede foto’s is een pakkende advertentietekst ook heel belangrijk. Nadat potentiële kopers de foto’s hebben bekeken en geïnteresseerd zijn willen ze natuurlijk meer weten over het huis en zullen ze de advertentie gaan lezen. Het is dan van groot belang dat je je huis op een pakkende manier weet aan te prijzen.

Als je mensen gaat rondleiden in je huis is het belangrijk om je huis er zo voordelig mogelijk uit te laten zien. Dus alle kamers moeten er opgeruimd uitzien en niet te vol met meubels staan. Zo creëer je een gevoel van ruimte. Bij de rondleiding moet je dan de positieve punten van jouw huis op een goede manier overbrengen.

Huis zelf verkopen met de ondersteuning van een makelaar

Als je het lastig vindt om alles zelf te doen, kun je er ook voor kiezen om voor bepaalde handelingen toch een makelaar in te schakelen. Maar je bepaalt zelf welke diensten dat zijn en daarmee dus ook de hoogte van de kosten die je aan een makelaar gaat betalen. Huispromotie kan je hier bij helpen. Kijk hier voor een overzicht van onze verschillende pakketten, de bijbehorende diensten en prijzen.

Huis zelf verkopen
Bekijk direct onze pakketten voor € 397,-

Huis verkopen met een makelaarskantoor

Veel mensen schakelen een makelaar in bij het verkopen van het huis (een verkoopmakelaar). Het inschakelen van een makelaar heeft verschillende voordelen. Een goede verkoopmakelaar kent de lokale markt goed. Hierdoor zal de makelaar je goed kunnen adviseren over de vraagprijs, de presentatie en hij kan je helpen bij het vinden van de juiste koper.

Waar dien je op te letten bij het kiezen van een makelaar?

Het is verstandig om voor een makelaar te kiezen die is aangesloten bij een brancheorganisatie. Bekenden brancheorganisaties in Nederland zijn NVM, VastgoedPRO en VBO.

NVM is daarvan de grootste brancheorganisatie.

De kosten variëren per makelaarskantoor en zijn afhankelijk van de diensten die je afneemt. Hieronder een aantal kosten om rekening mee te houden als je kiest voor een makelaar.

De courtage kosten van de makelaar

De meeste makelaarskantoren werken met een courtage. Dit is vaak 1 á 2% van de verkoopprijs. Vaak wordt een courtage pas betaald nadat een huis is verkocht.

Tip: Bekijk van te voren welke werkzaamheden vallen onder de courtage. Maak hier duidelijke afspraken over, je wilt niet later nog eens bij moeten betalen. Let bij de courtage ook op of dit de prijs inclusief of exclusief is. Deze twee zaken dien je van te voren goed te bekijken.

Opstartkosten bij de verkoop van je huis

Veel makelaarskantoren werken met opstartkosten. Dit zijn kosten voor de opstart van de verkoop. Ook hierbij variëren de kosten enorm. Vaak komen de opstartkosten bovenop de courtage, maar soms worden ze ook bij courtage inbegrepen.

Voorbeelden van opstartkosten zijn de kosten voor het te-koop-bord, voor plaatsing op het internet of voor het maken van de foto’s.

Tip: Bespaar nooit op de foto’s. De foto’s zijn het eerste wat een potentiële koper ziet en dus één van de belangrijkste aspecten in de oriëntatiefase.

Laat een woningfilm maken

Nadat je kwalitatieve foto’s hebt gemaakt is het aan te raden om een woningfilm te laten maken. Als je een beetje handig bent met een videoprogramma kan jezelf een woningfilm creëren met de huidige foto’s. Bekijk hieronder een voorbeeld van een woningfilm.

Waarom je sneller verkoopt met een woningfilm?

 •  Je kan de woningfilm direct delen op het internet
 •  90% van de huizenverkopers zet dit (nog niet) in
 •  Je krijgt meer vertoningen op Funda.nl
 •  Kijkers krijgen een veel beter beeld van het huis
 •  Het is veel leuker om te bekijken
 •  Het huis valt meer op
 •  Het huis is 24/7 te bezichtigen
 •  Het is erg simpel om zelf te verspreiden via verschillende Social Media

Een goede woningfilm kan ervoor zorgen dat je huis binnen een paar dagen de gewenste koper bereikt, zonder dat jij er maar iets voor hoeft te doen. Huispromotie.nl maakt professionele promofilms waarmee het huis zich onderscheidt van alle andere huizen.

 

Lees ook deel 2: De belangrijkste zaken bij het verkopen van je huis

 

Wellicht vind je dit ook interessant?

 

 

Reactie plaatsen

Huis verkopen voor een vast tarief vanaf € 397,-

 • Huis verkopen met onze ondersteuning 
 • Huis gemiddeld binnen 6 weken verkocht!
 • Wij hebben al meer dan 300+ huizen verkocht
 • Plaatsing op alle huizensites 
 • Prijs/kwaliteit gemiddelde beoordeling van 8,9
 • Vast tarief vanaf € 397,- inclusief btw. 
 • Huis binnen 3 dagen in de verkoop 
 • Bespaar duizenden euro's 

Gratis professionele tips om jouw huis sneller te verkopen

Ontvang direct de ultieme Huispromotie gids en ontdek wat je nodig hebt om:

 • Duizenden extra bezichtigingen te krijgen
 • De juiste kopers online te bereiken
 • Eenvoudig de volgende stap na Funda te zetten
 • Op te vallen tussen de huizen die te koop staan
 • Zelf de verkoopsnelheid te beïnvloeden
 • Zelf de verkoopprijs te beïnvloeden
 • Wat 90% van de verkopers niet doen
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we hem naartoe sturen?
DIRECT ONTVANGEN