Huis verkopen in Oostenrijk - Verkoop het huis snel in het buitenland
Huis verkopen in Oostenrijk
Bezichtigings Tips
Jopa Ivos
Bezichtigings Tips
02/20/2020
4 min
0

Huis verkopen in Oostenrijk

02/20/2020
4 min
0

Wil je jouw huis in Oostenrijk verkopen? Dit kan een hele opgave zijn en heel lang duren of het kan heel snel gaan. Voordat je jouw huis te koop zet, is het van belang om een aantal aspecten goed in kaart te brengen en te zorgen dat je op de hoogte bent van de mogelijkheden die de hedendaagse (online) marketing biedt. Op die manier zorg je ervoor dat jouw huis niet onnodig lang te koop staat. Ga je zelf ook actie ondernemen of laat je dit liever over aan de makelaar? Voor iedereen die zelf actie wil ondernemen hebben wij een aantal tips samengesteld, zodat je straks succesvol en snel jouw huis in Oostenrijk kunt verkopen.

Huis zelf verkopen
Bekijk direct onze pakketten voor € 397,-

Huis verkopen in Oostenrijk; er zijn meerdere manieren

Als je een huis gaat verkopen in Oostenrijk kun je dit op meerdere manieren doen. Je kunt een Nederlands makelaarskantoor inschakelen dat actief is in Oostenrijk of je kunt een Oostenrijkse makelaar inschakelen. Het is goed om te weten dat de makelaars in Oostenrijk duurder zijn in vergelijking met de makelaars in Nederland. De overheid in Oostenrijk adviseert om 10% van de koopprijs van een woning te reserveren voor belastingen en kosten. Dit advies dekt de kosten van de aankoop van de woning maar niet de kosten van het onderhoud of de kosten bij verkoop. Het is van belang om het volledige kostenplaatje voor ogen te hebben voordat je een huis koopt. Er zijn kosten voor zowel de aankoop als de verkoop van een woning in Oostenrijk. En daarnaast ook belastingen en kosten voor het in eigendom hebben van een woning.

De belangrijkste kosten bij het (ver)kopen van een huis:

 • Overdrachtsbelasting van 3.5%
 • Registratiekosten 1%
 • Makelaarskosten 3%
 • Juridische kosten 1-3%

Het is belangrijk om op te merken dat je 20% BTW moet betalen over de juridische kosten en de makelaarskosten.

De kosten worden gewoonlijk betaald door de koper met uitzondering van de makelaarskosten, maar in Oostenrijk zijn geen vaste regels die voorschrijven wie wat betaalt. Je kunt hier dus over onderhandelen.

Huis snel verkopen in Oostenrijk

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit te combineren.

Op die manier zorg je voor lokale promotie via een lokale, Oostenrijkse, makelaar en kies je een Nederlandse makelaar die het huis onder de potentiële kopers in Nederland onder de aandacht brengt. Dan zouden beide makelaars een ‘gedeelde courtage’ moeten afspreken, op basis van bijvoorbeeld de werkzaamheden en wie de koper aanlevert.

Een andere mogelijkheid is dat je jouw huis op Huispromotie.nl plaatst. Hiermee zorg je voor extra exposure in Nederland, in combinatie met lokale exposure in samenwerking met een Oostenrijkse makelaar. Vele huisverkopers verkopen hun huis in Oostenrijk, of elders in Europa, op deze manier. Het is heel simpel; door aanwezig te zijn op de best bezochte huizensites zorg je ervoor dat de kans dat potentiële kopers jouw huis zien toeneemt.

Huis zelf verkopen
Bekijk direct onze pakketten voor € 397,-

Huis verkopen in Oostenrijk waar moet je rekening mee houden?

De wet- en regelgeving is in iedere deelstaat verschillend. Tirol kent bijvoorbeeld weer andere wetgeving, dan het Salzburgerland of Vorarlberg. Ook de uitleg en interpretatie van de wet verschilt enorm per deelstaat en kanton, maar ook zelfs per gemeente/burgemeester.

Op woningen met een vrijetijds bestemming rust geen verhuurverplichting. De woning mag gebruikt worden voor vakanties en/of weekenden. Verhuur van de woning, alsmede permanente bewoning is ook toegestaan.

Woningen bedoelt voor permanente bewoning mogen niet worden verhuurt aan toeristen, waarbij er toch uitzonderingen kunnen zijn op de regel. Deze woning mogen wel permanent worden verhuurd of leeg laten staan.

Woningen met een toeristische bestemming liggen veelal in gebieden waar het toerisme bevorderd wordt. Deze woningen moeten dan ook verhuurd worden, maar men kan er als eigenaar onder voorwaarden zelf ook gebruik van maken.

Huizensites in Oostenrijk

Bekende huizenwebsites in Oostenrijk:

 • mm-real.com
 • interproject.at

Gratis jouw huis verkopen in Oostenrijk

De bovenstaande websites kosten geld om het huis op te vermelden. Wees niet bang om te investeren in promotie. Zoals gezegd het oriëntatieproces begint op het internet. Het is van belang dat je zoveel mogelijk potentiele kopers weet te bereiken. Er zijn ook manieren om het huis gratis te onder de aandacht te brengen. Social Media zijn hier ideaal voor. Gebruik bekende Social Media kanalen, zoals Facebook, Twitter en YouTube om het huis te promoten.

Huis succesvol verkopen in Oostenrijk

Om het huis succesvol te verkopen in Oostenrijk is het van belang dat je een goede start maakt. Maak eerst de keuze of je zelf het huis gaat verkopen of dat je een makelaarskantoor gaat inschakelen. Zet de wensen op een rijtje die je verwacht van een makelaar. Nodig vervolgens meerdere partijen uit voor kennismakingsgesprek. Het is van belang dat je actief bezig gaat met de promotie. Plaats jouw huis op verschillende relevante huizensites en zet Social Media in. Via betaald adverteren op Facebook, Instagram en YouTube kun je bijvoorbeeld een advertentie van jouw huis delen in verschillende landen, op mensen in een bepaalde leeftijdscategorie of branche waarin ze actief zijn. Door advertenties in meerdere talen te delen in verschillende landen, vergroot je simpelweg de kans dat iemand jouw huis ziet en er vervolgens op zal reageren. Spreid je kansen!

”Via Social Media en diverse huizensites is het mogelijk om zowel in Nederland als in het buitenland potentiële kopers doelgericht te benaderen”

Zet onze expertise in om jouw huis succesvol te verkopen

 • Eigen webpagina
 • Scoort goed op Google
 • Nederlandse versie
 • Engelse versie
 • Oostenrijkse versie
 • Franse versie

Huizensites in Nederland

 • Advertentie totdat uw huis is verkocht
 • Social Media
 • Facebook advertenties
 • Instagram adverenties
 • YouTube advertenties
 • Huizensites

Huispromotie.nl advertentie

 • Statistieken online bezichtigingen
 • Promotie totdat uw huis is verkocht
 • Promotiefilm met voice-over

Nederlandse versie

 • Engelse versie
 • Oostenrijkse versie
 • Franse versie

Huis zelf verkopen
Bekijk direct onze pakketten voor € 397,-

Wellicht vind je dit ook interessant?

Reacties
Categorieën