Als huisverkoper ben je verplicht om niets te verzwijgen over de gebreken van je woning. Wel moet hierbij vermeld worden dat beide partijen ervoor moeten zorgen dat deze informatie uitgewisseld wordt. Het staat formeel beschreven in het contract dat opgesteld wordt als het verkocht wordt; ‘onroerende zaak aan de koper in eigendom wordt overgedragen in de staat waarin het zich bij het tot stand komen van de overeenkomst bevindt, met alle daarbij behorende rechten en aanspraken, zichtbare en onzichtbare gebreken.’ Verder staat er in dit contract dat het huis, wanneer het van eigenaar verwisseld, de eigenschappen heeft die nodig zijn om ‘normaal’ gebruik te kunnen maken van het huis.
Voorkom nare situaties
Waar het nu specifiek even om gaat is dat jij dus je best moet doen geen informatie achter te houden en dat de kijker ook goed zijn ogen open houdt en vragen stelt. In officiële termen: Er is een onderzoeksplicht en een informatieplicht. Er zijn tal van gevallen te noemen waarin dit niet goed is gegaan. Vaak eindigt dit in een rechtszaak, wat natuurlijk erg vervelend is.
Hoe je onenigheid kunt voorkomen
Jij als verkoper zit natuurlijk helemaal niet te wachten op onenigheid, laat staan op een rechtszaak. Zorg er daarom voor dat je weet wat de staat is waarin je huis verkeerd. Wij kunnen ons voorstellen dat je het lastig vind om dit zelf goed te beoordelen als je hier geen kaas van hebt gegeten. Laat eventueel een bouwkundig rapport opmaken door een gespecialiseerd bedrijf of laat een kennis langskomen die er wel verstand van heeft.
Kies voor zekerheid
De meeste zekerheid heb je natuurlijk bij de eerste optie. Met een geldig rapport in handen sta je erg sterk. Een dergelijk rapport kan natuurlijk ook op verzoek van de kijkers worden uitgevoerd. De partijen kunnen afspraken maken over de kosten en die afspraken vervolgens in het koopcontract laten opnemen. Indien een kijker een dergelijk verzoek doet dan weet je in ieder geval zeker dat hij meer dan gemiddelde interesse heeft voor de woning. Wat we hier ook nog bij willen vermelden is dat de informatie die een kijker zelf op kan vragen, onderdeel is van zijn onderzoeksplicht. Je kunt hierbij denken aan informatie die opgehaald kan worden bij het waterschap, het Rijk, de provincie, de gemeente of het Kadaster.
Goed om te weten
In een eventuele rechtszaak weegt de rechter de informatieplicht zwaar. Jij als verkoper moet onzichtbare gebreken vermelden. Denk aan een septic tank, verzakkende funderingen en een lekkend dak. Maar ook rechten van anderen, zoals buren zal je moeten melden zoals het recht van overpad. Ook plichten die een koper heeft als hij het huis koopt moet je vermelden. Denk hierbij als voorbeeld aan het verbod op het plaatsen van hoge bomen in verband met uitzicht belemmering. Jouw voorbereiding scheelt een hoop.
Wees voorbereid op bepaalde vragen
Houd rekening met het feit dat kijkers altijd letten op zaken zoals vlekken op het plafond, loszittende tegels en andere beschadigingen. Je kunt je daar op voorbereiden door je te verdiepen in deze gebreken en te vertellen wat de oorzaken zijn en hoe ernstig de situatie is. Het is niet ongebruikelijk dat de koper zijn twijfels over de staat van de woning laat vastleggen in het koopcontract. Dan moet je als verkoper dus wel heel zeker van je zaak zijn en het liefst voorkom je dit natuurlijk.