Wat is je maximale hypotheek?

Wat is je maximale hypotheek?

Voor veel mensen die de ambitie hebben om een huis te kopen is het de rode draad in het koopproces: wat is mijn maximale hypotheek en wat zijn mijn maandelijkse lasten?
De antwoorden op deze vragen zijn bepalend voor de woningkeuze.

Het overgrote merendeel van de mensen kijken eerst in het rond en selecteren in hun enthousiasme alvast de woningen die hun aanspreken. Pas daarna worden de financiële mogelijkheden bekeken.
Dit kan soms teleurstellend uitpakken. Het huis dat in gedachten al is ingericht, waarin je jezelf al helemaal ziet wonen, is toch net één deur te ver.

Laat jij je verrassen?

Dit kan absoluut frustrerend zijn, zeker als je niet vooraf zelf een berekening maakt en je mogelijkheden in kaart brengt. Wat van belang is, is het maximale hypotheekbedrag.

Dit is het maximale bedrag dat je kunt lenen van de bank. De bank bepaalt dit op basis van je inkomen, je arbeidscontract en je eventuele maandelijkse financiële verplichtingen. Uitgangspunt voor je inkomen is je bruto jaarinkomen. Daarnaast is het maximale leenbedrag voor een hypotheek ook afhankelijk van de waarde van de woning, of je de woning alleen koopt of met een partner en of er schulden zijn.

Op internet zijn er diverse online tools die kunnen berekenen wat je maximale hypotheekbedrag kan zijn. Dit geeft een indicatie, er kunnen aan deze berekening zeker geen rechten worden ontleend. Het is een verstandigere keuze om dit door iemand persoonlijk uit te laten rekenen. Deze berekening wordt dan volledig op jouw persoonlijke gegevens afgestemd en zal een veel nauwkeuriger beeld geven dan de internet berekening.

Wat is mijn maximale hypotheekbedrag?

Het maximale hypotheekbedrag dat je kunt krijgen voor de aankoop van een woning is ongeveer 102% van de waarde van het huis. Als er gebruik wordt gemaakt van het volledige maximale hypotheekbedrag, worden de mogelijkheden om andere uitgaven te doen wel zeer beperkt. Hierin zal een overwogen keuze gemaakt moeten worden.

Wat is een rentevaste periode?

Als je de hypotheek afsluit, dan is dat vaak voor een langere tijd. In veel gevallen is dit 30 jaar. Bij het afsluiten wordt ook gekozen voor een rentevaste periode waarin het rentepercentage vast ligt. In deze jaren staat de rente die je moet betalen vast en zal niet wijzigen.

Doorgaans is het zo dat hoe langer de rentevaste periode is, hoe hoger het rentepercentage bedraagt dat de hypotheekgever moet betalen. Het loont de moeite om met diverse hypotheekverstrekkers in contact te treden.

Na afloop van deze periode moeten er weer nieuwe afspraken over de rente worden gemaakt met de hypotheekverstrekker. De rentestand zal de keuze voor een nieuwe rentevaste periode beïnvloeden. Deze keuze zal weloverwogen genomen moeten worden omdat dit een keuze voor een lange termijn is.

Reactie plaatsen

Huis verkopen voor een vast tarief vanaf € 397,-

  • Huis verkopen met onze ondersteuning 
  • Huis gemiddeld binnen 6 weken verkocht!
  • Wij hebben al meer dan 300+ huizen verkocht
  • Plaatsing op alle huizensites 
  • Prijs/kwaliteit gemiddelde beoordeling van 8,9
  • Vast tarief vanaf € 397,- inclusief btw. 
  • Huis binnen 3 dagen in de verkoop 
  • Bespaar duizenden euro's 

Gratis professionele tips om jouw huis sneller te verkopen

Ontvang direct de ultieme Huispromotie gids en ontdek wat je nodig hebt om:

  • Duizenden extra bezichtigingen te krijgen
  • De juiste kopers online te bereiken
  • Eenvoudig de volgende stap na Funda te zetten
  • Op te vallen tussen de huizen die te koop staan
  • Zelf de verkoopsnelheid te beïnvloeden
  • Zelf de verkoopprijs te beïnvloeden
  • Wat 90% van de verkopers niet doen
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we hem naartoe sturen?
DIRECT ONTVANGEN