26 tips om je huis te verkopen

26 tips om je huis te verkopen

26 tips om je huis te verkopen

Deze tips zijn er voor bedoeld om je wegwijs te maken op welke wijze jij je huis onder de aandacht kan brengen op het internet en om meer online vertoningen te realiseren. Zonder enige technische kennis kan je vandaag al starten met het promoten van je huis.

Veel huisverkopers maken nog de fout om niet zelf actief bezig te gaan met het verkopen van hun huis.

Maar we leven in een tijd van het internet. De potentiële kopers oriënteren zich dan ook op het internet.

Ook al heb je een prachtig huis, een goede verkoopprijs, maar als de potentiële kopers je huis niet bezichtigen en niet voldoende online bekijken dan zal het langer duren om je huis te verkopen.

Met deze tips ontdek je de beste technieken om je huis zo goed mogelijk te verkopen. De mogelijkheden liggen zo voor het grijpen.

De beste verkoopprijs realiseren gaat samen met het aantal bezichtigingen. Het is heel simpel. Als er nauwelijks iemand komt kijken is de kans op een verkoop simpelweg kleiner. Meer bezichtigingen vergroten de kans op de gewenste verkoopprijs.

Zorg er dus voor dat je huis te zien is op relevante websites en op verschillende Social Media kanalen waar potentiële kopers op kijken.

Benut de nieuwe online mogelijkheden en zorg ervoor dat je huis meer (online) bezichtigingen krijgt. Huisverkopers zoals jij kunnen het huis sneller verkopen voor de gewenste verkoopprijs.

Je kunt dit doen door gebruik te maken van de ontwikkelingen en mogelijkheden van het internet. Of je doet eenvoudig kennis op door onze tips te lezen en nog belangrijker; Ze toe te passen!

Wil je geen tip meer missen? Like onze Facebookpagina en blijf op de hoogte van de beste tips om je huis te verkopen.

1. Huis verkopen Tip #1: Zorg voor goede foto’s

Je kunt je huis promoten op elk gewenst kanaal en duizenden potentiële kopers bereiken. Dat klinkt toch geweldig?!

Maar als de foto’s van je huis niet van de juiste kwaliteit zijn zal dit hoe dan ook ten koste gaan van het resultaat. Het is eigenlijk te gek voor woorden om met deze tip te beginnen. Maar het is bijna niet te geloven als je ziet hoe sommige mensen hun huis op het internet te koop aanbieden.

De eerste foto die men te zien krijgt is alles bepalend bij de keuze om wel of niet op jouw huis te klikken. Vergeet dit niet! Er zijn nog duizenden andere verkopers… die wel goede foto’s hebben. Je wilt de wedstrijd niet verliezen nog voordat hij begonnen is. Toch?

Even een voorbeeld.

Tips huis verkopen

Overigens staan op www.foutehuizen.nl nog veel meer foto’s van hoe het niet moet. Doe er je voordeel mee!

Huis verkopen Tip #2:  Zorg voor 360 graden foto’s

360 graden foto’s, heb je hier al van gehoord? Het hebben van 360 graden foto’s heeft verschillende voordelen. De online kijkers krijgen op deze manier een veel beter beeld van het huis.

De online kijkers kunnen goed inzoomen op de details en kunnen alle tijd nemen om het huis goed te bekijken. Dit doen ze lekker vanuit de luie stoel achter een laptop of een tablet. De online kijker kan als het ware een virtuele tour maken door jouw huis zonder dat jij aanwezig hoeft te zijn.

360° foto’s geven een goede indruk van het huis. Met een plattegrond of met foto’s is het haast niet mogelijk om hetzelfde gevoel over te brengen. Dit komt heel dichtbij de beleving van zelf in een ruimte staan. Hiernaast worden huizen met 360° foto’s 2x langer bekeken en scoren beter op Funda.nl.

Om je huis sneller te verkopen kunnen 360° foto’s een prima toevoeging zijn. Meer bezichtigingen op Funda.nl brengt je heel dichtbij je doel, het verkopen van je huis.

Huis verkopen Tip #3: Laat je huis taxeren

Wat is je huis echt waard? Een belangrijke vraag om je prijs voor de juiste verkoopprijs te verkopen. Een manier om de juiste vraagprijs te achterhalen is door je huis te laten taxeren.

Een taxatierapport is niet alleen belangrijk om de juiste verkoopprijs te bepalen ook is het voor een koper van belang. Veel hypotheekverstrekkers vragen om een taxatierapport. Het taxatierapport geeft een goed beeld van de eventuele gebreken aan het huis en de eventuele reparatiekosten hiervan.

Lees meer over laat je huis taxeren 

Huis verkopen Tip #4: Zorg voor een gratis waardebepaling

Een andere manier om de juiste verkoopprijs te bepalen is door een gratis waardebepaling te laten doen door een makelaar.

De meeste makelaarskantoren voeren een gratis waardepaling uit. De waarde van het huis wordt vaak vastgesteld op basis van kennis, ervaring, marktkennis en marktgegevens. Het is vaak verstandig om een aantal makelaars uit te nodigen voor een waardebepaling van het huis.

Op deze manier kan je een goede verkoopprijs vaststellen. Een waardbepaling is niet hetzelfde als een taxatierapport, maar geeft je wel een goed inzicht om de verkoopprijs vast te stellen.

Huis verkopen Tip #5: Zorg voor een bouwtechnisch rapport

Je wilt je huis snel verkopen en voor een zo hoog mogelijke verkoopprijs. Daarom is het van belang om een bouwtechnische keuring van je huis te laten maken.

Een bouwtechnische keuring dien je uit te laten voeren door een gecertificeerd bedrijf. Hypotheekverstrekkers zullen in sommige gevallen een bouwkundig rapport willen. Het is van belang dat het bouwkundig rapport dat je laat maken aan de eisen van de hypotheekverstrekker voldoet.

Laat je hierover informeren door de bouwkundige.

Lees meer over een bouwtechnisch rapport 

Huis verkopen Tip #6. Zorg voor een energielabel

Per 1 januari 2015 is een energielabel verplicht om een huis te kunnen verkopen, verhuren en bij eigendomsoverdracht. De Rijksoverheid maakt onderscheid tussen een voorlopig en een definitief energielabel. Tegenwoordig wordt de energielabel ook vermeld op Funda.nl.

Om een huis sneller te verkopen kan het dus heel interessant zijn te investeren in een hogere energielabel. Heeft de woning een A- Label? Dan scheelt het aanzienlijk in de energiekosten. Hiernaast  hechten mensen steeds meer waarde aan een groen energielabel. Een groen energielabel kan een belangrijk aspect zijn om het huis sneller te verkopen.

Lees meer over de voordelen van een energielabel

Huis verkopen Tip #7. Kies voor een verkoopstyling van je woning

Zowel huisverkopers als makelaars schakelen steeds vaker een verkoopstylist in voor een optimale woningpresentatie. Waarom? Omdat verkoopstyling ervoor zorgt dat jouw huis een aantrekkelijk thuis is voor veel potentiële kopers.

Het komt er op neer dat het huis zo aantrekkelijk mogelijk wordt ingericht voor een breed publiek.

Je geeft de potentiële kopers hiermee een goed gevoel over je huis, waardoor ze eerder als een blok voor jouw huis vallen. En jij je huis sneller verkoopt!

Tips om je woning verkoop klaar te maken:

 •  Maak een overzicht van belangrijke kenmerken die de potentiele koper niet direct ziet
 •  Zorg ervoor dat er een goede lichtinval is en dat er vrij uitzicht naar buiten is
 •  Zorg voor een opgeruimd huis
 •  Luister goed naar de verkoopstylist(e)

Lees meer over kies- je wel of niet voor een verkoopstyling 

Huis verkopen Tip #8. Haal het maximale uit Funda

Uit onderzoek van de Funda blijkt dat huizen met een plattegrond, 360° foto’s en een woningfilm ervoor zorgen dat huizen gemiddeld twee keer langer worden bekeken en nog belangrijker er wordt twee keer vaker contact opgenomen met de makelaar.

Met maar liefst 27 miljoen bezoeken op de website en 394 miljoen bekeken pagina’s per maand is het wel van belang dat jouw huis goed wordt gevonden op Funda.nl. Haal het maximale uit Funda.nl met uitmuntende foto’s en een woningfilm.

Huis verkopen op funda

Huis verkopen Tip #9. Zorg voor een Tophuis op Funda

Het is mogelijk om te adverteren op Funda met het zogenoemde Funda Tophuis. Je huis zal 7x vaker worden bekeken op Funda.nl door te adverteren op Funda.nl.

Met een Funda Tophuis wordt het huis 30 dagen lang hoog in de zoekresultaten getoond. Dit verhoogt het aantal bezichtigingen, waardoor de kans op een verkoop toeneemt.
Vraag je makelaar naar de mogelijkheden van tophuizen op Funda.nl.

Huis verkopen Tip #10.  Zorg voor een goed begin op Funda.nl

Wanneer het huis net online verschijnt krijgt het huis enorm veel vertoningen. Het is van belang dat je meteen beschikt over een knallende advertentietekst, goede afbeeldingen en de juiste omschrijvingen.

Wanneer het huis net online komt verstuurt Funda een mail van jouw huis naar potentiële huiskopers. Zorg er daarom altijd voor dat het het huis pas online gaat wanneer alle gegevens optimaal zijn.

Deze eerste kans krijg je maar één keer. Maak niet de fout door online te gaan op Funda.nl met onvolledige gegevens.

Huis verkopen Tip #11. Kies de makelaar die bij jou past

Er zijn enorm veel makelaarskantoren. Naast fysieke makelaarskantoren zijn er ook online makelaars. Hiermee kun  je enorm op de kosten besparen. Het kiezen voor een makelaarskantoor is een lastige keuze. Het belangrijkste is dat er goede klik is met de makelaar en dat je er een goed gevoel bij hebt.

Dit betekent natuurlijk niet dat je hierop de keuze dient te maken. Bekijk altijd de referenties van het makelaarskantoor. Het is ook aan te raden om meerdere makelaars uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek.

In dit eerste gesprek kan je direct informeren naar de vraagprijs en hoe de makelaar denkt het huis te verkopen.

Huis verkopen Tip #12. Maak een Facebook pagina aan

Een Pagina ook wel Fanpage genoemd is altijd gekoppeld aan een persoonlijk profiel. Het hangt er als het ware als een extra ballon aan vast. Om een bedrijfspagina aan te kunnen maken dien je een persoonlijk profiel te hebben op Facebook.

Dit account hoef je echter niet daadwerkelijk te gebruiken, het is alleen nodig om een bedrijfspagina aan te kunnen maken.

Heb hebben van een eigen Facebook pagina heeft verschillende voordelen:

1. Facebook bedrijfspagina is laagdrempelig om aan te maken
2. Je kan veel relevante informatie vermelden over het huis
3. Je vrienden kunnen simpel het huis mee-promoten
4. Speciale tab voor uitgebreide woninginformatie
5. Toegang tot doelgericht adverteren

Het allergrootste voordeel van een Facebook pagina is, dat je toegang hebt tot een van de meeste krachtige manieren om jouw doelgroep te bereiken.

De mogelijkheden voor doelgroep gericht adverteren zijn eindeloos; op woonplaats, op interesses, op gedrag, op leeftijd, etc. Het aanbod aan advertentietypen is groot, betaalbaar en bijzonder effectief.

Het is daarmee een van de krachtigste manieren om jouw doelgroep te bereiken.

Facebook inzetten huis verkopen

Huis verkopen Tip #13. Zet Facebook adverteren in om je huis te verkopen

Als je Facebook pagina hebt aangemaakt kan je beginnen met adverteren. Het adverteren op Facebook is erg effectief. Hoe mooi is het om die personen te bereiken die:

 •  In een bepaalde woonplaats wonen
 •  In een bepaalde leeftijdscategorie vallen
 •  En ook nog eens bepaalde interesses hebben?

Huis verkopen Tip #14. Maak krachtige Facebook advertenties

Wanneer je gaat adverteren op Facebook is het van belang om krachtige Facebook advertenties te maken. Je zult verschillende advertenties moeten maken en de resultaten goed analyseren. Een aantal tips om krachtige Facebook advertenties te maken.

 •  Link de advertentie direct naar een URL waarop het huis te zien is. Dit kan de link op Funda.nl zijn, de website van je makelaar waarop jouw huis staat vermeldt of bijvoorbeeld een website.
 • Vermeldt direct de belangrijkste eigenschappen van het huis in de advertentie. Wat zijn de bijzonderheden die de potentiële kopers interessant vinden? Vermeldt deze direct in de advertentietekst.
 • Vermeldt de vraagprijs in de advertentietekst. Je betaalt per kik dus het is van belang dat alleen relevante personen op de advertentie klikken.
 •  Zorg voor kwalitatieve foto’s.
 •  Maak verschillende doelgroepen voor je advertenties.
 •  Gebruik dezelfde advertentieteksten, maar gebruik verschillende afbeeldingen

Het is wel van belang om de resultaten te bekijken en de advertenties te optimaliseren.

Huis verkopen Tip #15. Hoe zorg je ervoor dat je huis op Facebook bekeken wordt

Het is een kwestie van interessant blijven. Niemand zit namelijk te wachten op saaie berichten en vage links. Mensen die op facebook zitten doen dat meestal als tijdverdrijf, dus zorg dat wat je er op zet ‘fun’ is om te lezen.

Een leuk plaatje krijgt meer likes dan een lang verhaal dat niet eens gelezen wordt. Hou het dus kort en leuk! Vergeet daarbij niet jezelf te blijven. Mensen vinden het leuk om persoonlijke dingen van andere mensen te lezen. Het delen van nieuwtje in- en rondom de buurt werkt vaak heel goed.

 •  Zorg voor plaatjes in- en rondom de buurt
 •  Zorg voor leuke teksten
 •  Maak het persoonlijk
 •  Wees niet te veel aan het verkopen
 •  Hou het leuk en simpel
 •  Hou er rekening mee dat mensen ook kunnen reageren op je berichten

Huis verkopen Tip #16. Wat kun je op Facebook delen over je huis

Eigenlijk is het heel simpel wat je allemaal kan delen op Facebook. Begin bij stap en begin te delen wat er gaat gebeuren.

Je kan Facebook ook heel goed gebruiken om je te laten inlichten. Stel bijvoorbeeld de vraag op Facebook: Wie kent er een goede makelaar? Gegarandeerd krijg je reacties en mensen weten direct dat je het huis gaat verkopen.

Stap 2 kan zijn het delen van je Funda link. Wees dus lekker creatief en wees niet bang om Facebook in te zetten om je huis te verkopen. Het kan je zoveel opleveren in een korte tijd.

Tips voor de Open Huizen Dag

Huis verkopen Tip #17. Bereid je goed voor op de Open Dag

De NVM- open dag is een belangrijke dag. De NVM Open Huizen Dag is een ideaal moment om je huis te presenteren aan de potentiële kopers. De NVM organiseert twee keer per jaar een Open Huizen dag. Ongeveer 50.000 verkopers doen hieraan mee.

Uit onderzoek van de NVM blijkt dat huizen die meedoen met de Open Huizen Dag, drie maanden later 27% van de huizen zijn verkocht. Bij woningen die niet meedoen met de Open Huizen Dag is dit ongeveer 15%.

Laat je informeren wanneer de Open Dag is en zorg ervoor dat je huis opgeruimd is om de potentieel kopers goed welkom te heten.

Huis verkopen Tip #18. Zorg voor een woningfilm

Eén ding is ons in de loop der jaren wel duidelijk geworden: Mensen op internet zijn lui. Ze willen snel informatie en het liefst op een manier die het hen wel heel makkelijk maakt.

Alleen al daarom zou video een goede aanvulling zijn op de advertentietekst en de foto’s (die bijna niemand allemaal bekijkt). Een advertentie met als aanvulling een woningfilm heeft gewoon meer bereik, nodigt meer mensen uit om verder te kijken dan alleen de eerste foto en de vraagprijs.

Daar komt bij dat de film ook ‘los’ te verspreiden is met daarbij een link naar de advertentie. Trouwens, als je huis vermeld staat op Funda en je hebt een video van de woning toegevoegd, dan krijg je eenvoudigweg meer vertoningen.

Huis verkopen Tip #19.  Vraag je vrienden om mee te helpen

Als je deze tip goed toepast krijgt je huis binnen no time meer online bezichtigingen. Het is van belang dat je zo snel mogelijk begint met het doorvoeren van deze tip. Ik gebruik hier even het woord vrienden, maar bedoel eigenlijk kennissen, collega’s, sportvrienden en iedereen in je omgeving die een steentje bij kan dragen om zoveel mogelijk potentiële kopers te bereiken.

Pas deze tip vandaag nog toe. Je omgeving helpt graag mee om je huis te verkopen.

 •  Mail je omgeving
 •  Stuur een bericht op Facebook
 •  Stuur een tweet
 •  SMS het aan je omgeving
 •  Stuur een whatsapp bericht

Het maakt niet uit wat je doet, als je het maar doet!

Huis verkopen Tip #20.  Plaats je huis op marktplaats.nl

Het plaatsen van je huis op marktplaats.nl kost geld. Vaak neemt het makelaarskantoor geen actie om je huis te plaatsen op marktplaats.nl. Marktplaats is een onderschat kanaal om het huis op te promoten. Kijk maar eens hoe vaak de huizen zijn bekeken die hier staan vermeld.

Het kan dus zeker waardevol zijn om je huis te vermelden op marktplaats.nl.

Huis verkopen Tip #21. Plaats je huis op verschillende woningwebsites

Naast marktplaats.nl zijn er ook andere relevante websites waarop je huis kan promoten. Voorbeelden van websites zijn Huizenzoekers.nl, Huizentweets.nl, Allehuizen.nl en Marktplaza.nl. Dit is iets dat je prima zelf kunt doen en het zal leiden tot meer (online) bezichtigingen van je huis.

Gebruik Google voor het vinden van meerdere huizensites. Je makelaar zal dit waarschijnlijk niet voor je doen.

Huis verkopen Tip #22. Zet Google Adwords in om je huis te verkopen

Google is de grootste zoekmachine van de wereld. Het is zeer relevant om goed gevonden te worden op Google wanneer mensen op zoek gaan naar huizen bij jouw in de omgeving. Met Google Adwords is het mogelijk om direct goed gevonden te worden op Google.

Je kan adverteren in de gewenste gebieden en op relevante woorden.

Huis verkopen Tip #23. Gebruik Twitter om je huis te promoten

Deel je huis minstens één keer per week op Twitter. En probeer origineel te zijn. Tweets met alleen de verkoopprijs en woonplaats worden veel minder bekeken dan de informatieve tweets, zoals ‘’vrijstaand huis te koop vlakbij het Vondelpark te Amsterdam’’. Plaats achter je tekst altijd de link van de website waarop je huis wordt vermeld.

Bijvoorbeeld: www.funda.nl/koop/eelde/huis-48754599-madelief-6/

Is de link (url) te lang? Gebruik dan Bitly.com om de link in te korten. Vraag ook je vrienden om je huis te delen op Twitter.

Huis verkopen Tip #24. Plaats je huis op Jaap.nl

De meeste makelaars plaatsen je huis alleen op Funda.nl, maar Jaap.nl wordt ook veel gebruikt door huizenzoekers, oftewel potentiële kopers. Ook deze huizensite bereikt miljoenen bezoekers per maand. Zorg ervoor dat je huis ook op deze website wordt vermeld.

Huis verkopen Tip #25. Zorg voor unieke tekst over het huis

Maak een unieke tekst over je huis. Als hier zelf hier niet goed in bent besteed dit dan uit. Op dit moment staan er veel huizen te koop dat het van belang is om op te vallen. De lezer moet weten waarom hij jouw huis moet kopen. Een advertentietekst dient duidelijk opgesteld te zijn.

In deze unieke tekst vermeld je zaken die niet in de standaard tekst zijn opgenomen.

Voorbeelden hiervan zijn:

 •  Nieuwe ontwikkelingen in de buurt
 •  Bijzonderheden van het huis
 •  Ligging van het huis
 •  Waarom heb jij het huis gekocht
 •  Waarom het huis te koop staat

Als verkoper ken jij het huis het beste. Laat de potentiële kopers op een unieke wijze kennis maken het huis.

Huis verkopen Tip #26. Onderneem vandaag nog actie

Onderneem vandaag nog en actie en je maakt niet de fout door af te wachten (zoals de meeste huisverkopers)” Je zult ZELF actie moeten ondernemen. Het komt er dus op neer dat als je je huis sneller wilt verkopen, je zelf actie moet gaan ondernemen om op zoek te gaan naar de koper.

Je kunt je huis enkel en alleen op één of meerdere huizensites plaatsen en vervolgens wachten tot er wat gebeurd. Dit noem ik passief verkopen. Veel makelaars nemen deze houding ook aan.

Maar jij wil je huis toch snel verkopen? Wat je dan moet doen is juist actief gaan promoten. Op zoek gaan naar de verkoper. Daar zijn waar de potentiële kopers ook zijn.
Was dit waardevol? Laat het ons weten.

Wij hopen dat je aan de slag gaat met onze 26 tips om je huis te verkopen! Heb je zelf misschien nog andere andere tips om je het huis te verkopen? Laat het ons hieronder weten.

Wil je geen tip meer missen? Like onze Facebookpagina en blijf op de hoogte van de beste tips om je huis te verkopen.

Succes!

M. Krijnberg
Door

M. Krijnberg

op 29 Nov 2017

Waardevolle tips

Ferdinand
Door

Ferdinand

op 06 Aug 2018

Bedankt voor deze tips voor het verkopen van je huis. Ik ga over een paar maanden verhuizen voor mijn nieuwe baan en wil mijn huis verkopen. Tip 3 vind ik erg goed. Het lijkt me inderdaad een goed idee om je huis te laten taxeren, zodat je weet hoeveel je huis nou echt waard is.

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 19 Sep 2019

Het kan inderdaad erg helpen wanneer je je huis laat stylen voordat je deze te koop zet. Zo worden de foto's een stuk aantrekkelijker en heb je een grotere kans op bezichtigingen heb ik zelf ervaren. Ook kan een stylist je tips geven over de aankleding van je huis.

Eigenaar
Door

Eigenaar

op 26 Jan 2020

goede tips. sociale media speelt tegenwoordig zeker een belangrijke rol bij het verkopen van een huis. gr. Felix

Reactie plaatsen

Huis verkopen voor een vast tarief vanaf € 397,-

 • Huis verkopen met onze ondersteuning 
 • Huis gemiddeld binnen 6 weken verkocht!
 • Wij hebben al meer dan 300+ huizen verkocht
 • Plaatsing op alle huizensites 
 • Prijs/kwaliteit gemiddelde beoordeling van 8,9
 • Vast tarief vanaf € 397,- inclusief btw. 
 • Huis binnen 3 dagen in de verkoop 
 • Bespaar duizenden euro's 

Gratis professionele tips om jouw huis sneller te verkopen

Ontvang direct de ultieme Huispromotie gids en ontdek wat je nodig hebt om:

 • Duizenden extra bezichtigingen te krijgen
 • De juiste kopers online te bereiken
 • Eenvoudig de volgende stap na Funda te zetten
 • Op te vallen tussen de huizen die te koop staan
 • Zelf de verkoopsnelheid te beïnvloeden
 • Zelf de verkoopprijs te beïnvloeden
 • Wat 90% van de verkopers niet doen
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we hem naartoe sturen?
DIRECT ONTVANGEN