Page content

article content

De juiste vraagprijs bepalen voor het huis

De juiste vraagprijs bepalen voor het huis

Als je het huis gaat verkopen is het van belang om de juiste vraagprijs te bepalen. Wanneer je gebruik maakt van de diensten van een makelaarskantoor zal het makelaarskantoor je ondersteunen bij het bepalen van de juiste vraagprijs. Wanneer je kiest om het huis te verkopen zonder een makelaar zal je ook de vraagprijs zelf moeten bepalen.

Huis zelf verkopen op Funda voor 297,- 

Hoe bepaal je de juiste vraagprijs van je huis

Het bepalen van de juiste vraagprijs is een belangrijk onderdeel. Onthoudt goed dat het een vraagprijs is. Ga daarom nooit te laag zitten met de vraagprijs, dan hou je geen onderhandelingsruimte meer over. Het is ook van belang om niet te hoog te zitten met de vraagprijs, dat schrikt de potentiële kopers af.

Tip: Kijk op Funda.nl naar soort gelijke huizen in de buurt. Probeer zo objectief mogelijk je eigen huis te vergelijken met de soortgelijke huizen in de buurt. Het is helemaal niet erg om met de vraagprijs net boven het gemiddelde te zitten, maar wees wel objectief.

Twijfel je toch om de juiste vraagprijs te bepalen? Je kan ook altijd gebruik van een taxateur.

Vraagprijs bepalen met een gratis waardebepaling van je huis

Er is een groot verschil tussen een waardebepaling en een taxatierapport. De meeste makelaarskantoren voeren een gratis waardebepaling uit. De vraagprijs zal de makelaar vaststellen aan de hand van eigen kennis, ervaring, marktkennis en bepaalde marktgegevens. Op deze manier krijg je een goed inzicht om de juiste vraagprijs samen met de makelaar te bepalen.

Huis zelf verkopen op Funda voor 297,- 

Vraagprijs van je huis bepalen met een taxatierapport

Een taxatierapport is niet alleen belangrijk om de juiste verkoopprijs te bepalen ook is het voor een koper van belang. Veel hypotheekverstrekkers vragen om een taxatierapport voor het verstrekken van een hypotheek.

Wat staat er in het taxatierapport?

 •  De soort woning wordt in het rapport opgenomen
 •  De grootte, aard en indeling van de woning
 •  Grootte, aard en indeling van het perceel
 •  De ligging, uitzicht, eventuele overlast, voorzieningen in de nabije omgeving etc.
 •  Bouwkundige kwaliteit en staat van onderhoud van de woning en de installaties
 •  Het niveau van afwerking
 •  Esthetische en architectonische kwaliteit

Er zijn twee soorten taxaties mogelijk. Een gevalideerde taxatie en een niet gevalideerde taxatie. Voor een hypotheek aanvraag heb je een gevalideerde taxatie nodig. Bij een waardevaststelling is een niet gevalideerde taxatie voldoende. Een niet gevalideerde taxatie kan je bij de volgende situaties gebruiken:

 •  Je wilt de marktwaarde van de woning weten
 •  Bij een echtscheiding
 •  Je bent eigenaar van een object geworden en wilt de waarde weten
 •  Je wilt bezwaar maken tegen een WOZ- beschikking
 •  Een niet gevalideerde taxatie is vaak goedkoper. Een gevalideerde taxatie wordt uitgevoerd door een onafhankelijk partij en de hypotheek verstrekker zal hier naar vragen.

2 manieren om de vraagprijs van het huis te bepalen

Als je het huis wilt gaan verkopen dan is een belangrijk om de juiste vraagprijs te vragen. Je kan de vraagprijs bepalen aan de hand van gratis waardebepaling van het huis. Een andere manier is om een deskundige in te huren voor een taxatierapport. Een taxatierapport is niet alleen belangrijk om de juiste verkoopprijs te bepalen ook is het voor een koper van belang. Veel hypotheekverstrekkers vragen om een taxatierapport om een hypotheek goed te keuren.

Huis zelf verkopen op Funda voor 297,- 

 

Wellicht vind je dit ook interessant?

 

Comment Section

1 reactie op “De juiste vraagprijs bepalen voor het huis


Door Marie de Jonge op 7 mei 2020

Voor een accurate waardebepaling is het altijd verstandig om je woning te laten taxeren. Met name wanneer je deze wil verkopen. Daarnaast geeft het taxatierapport je ook inzicht in andere zaken die met de waarde van je woning te maken hebben.

Plaats een reactie


*