Tegenwoordig is het mogelijk om je huis te verkopen op verschillende manieren. Er zijn drie bekende manieren die de meeste verkopers inzetten om het huis te verkopen.
- Zelf een huis verkopen zonder makelaar
- Een huis verkopen door een makelaar
- Een huis verkopen door een volledig online makelaar
Zelf een huis verkopen zonder makelaar
Een groot voordeel van je huis verkopen zonder makelaar is dat je veel geld bespaart. De meeste makelaarskantoren werken met een courtage. Dit is vaak 1 á 2% van de verkoopprijs. Hiernaast zijn er vaak opstartkosten.
Vaak komen de opstartkosten bovenop de courtage, maar soms worden ze ook bij de courtage inbegrepen. Voorbeelden van opstartkosten kunnen zijn de kosten voor een te-koop-bord, plaatsing op het internet of voor het maken van de foto’s.
Wanneer je ervoor kiest om zelf je huis te verkopen bespaar je dus op de bovenstaande zaken. Dit betekent wel dat dat je de meeste zaken zelf dient te regelen. Hierbij kan je denken aan:
- De juiste vraagprijs van het huis bepalen
- De promotie van het huis
- Onderhandelingen
- Verkoopcontract opstellen
- Naar de notaris
Hoe bepaal je de juiste vraagprijs van je huis
Het bepalen van de juiste vraagprijs is een belangrijk onderdeel. Onthoudt goed dat het een vraagprijs is. Ga daarom nooit te laag zitten met de vraagprijs, dan hou je geen onderhandelingsruimte meer over. Het is ook van belang om niet te hoog te zitten met de vraagprijs, dat schrikt de potentiële kopers af.
Tip: Kijk op Funda.nl naar soort gelijke huizen in de buurt. Probeer zo objectief mogelijk je eigen huis te vergelijken met de soortgelijke huizen in de buurt. Het is helemaal niet erg om met de vraagprijs net boven het gemiddelde te zitten, maar wees wel objectief.
Twijfel je toch om de juiste vraagprijs te bepalen? Je kan ook altijd gebruik van een taxateur.
De promotie van het huis
Eén van de voordelen bij het inschakelen van een makelaar, is dat het makelaarskantoor ook de promotie voor je doet. Het makelaarskantoor wil het huis natuurlijk zo snel mogelijk verkopen.
Wanneer je ervoor kiest om je huis zelf te verkopen is de promotie één van de belangrijkste aspecten waar je rekening mee dient te houden.
We leven in een tijd van het internet. Maak hier gebruik van!
Social Media zoals Facebook, Twitter en Youtube bieden veel mogelijkheden om je huis te verkopen zonder makelaar.
Download hier het gratis e-book ‘De Geheimen van Effectieve Huispromotie Onthuld’
Template not found..Onderhandelingen
Als je ervoor kiest om je huis zelf te verkopen dien je ook de onderhandelingen zelf te doen. Als je bij de onderhandelingen bent, ben je al dichtbij om je huis te verkopen.
Nog overeenkomen over de prijs en je huis is zo goed als verkocht. Een belangrijk onderdeel dus. Het is aan te raden om iemand te vragen om je te ondersteunen die geen emotionele band heeft met je huis.
Hou er bij de onderhandelingen rekening mee dat het kan voorkomen dat een potentiële koper een optie op het huis wil nemen. Dit betekent dat de potentiële koper binnen een bepaalde tijd het eerste recht heeft je huis te kopen voor de afgesproken verkoopprijs.
Het is echter niet wettelijk verplicht om een optie te geven. Geef je wel een optie, maak dan altijd afspraken over de optietermijn.
Verkoopcontract opstellen
Als de onderhandelingen goed zijn gegaan ben je in de fase om het verkoopcontract op te stellen. Er zijn twee overeenkomsten nodig bij het opstellen van het verkoopcontract:
1. Koopovereenkomst
2. Akte van levering
Het koopcontract kan je door de notaris laten opstellen, maar ook dit kan je zelf doen. Google even op koopcontract en je komt genoeg voorbeelden tegen. De akte van levering kan je niet zelf maken. Dit doet de notaris voor je.
Let op! Wettelijk heeft de koper een bedenktijd van drie dagen na het ontvangen het ondertekende koopcontract. De koper kan binnen deze drie dagen zonder reden afzien van het koopcontract.
In het koopcontract is het ook van belang om op te nemen dat jij als koper het contract kan ontbinden. Een reden hiervoor zou kunnen zijn wanneer de koper de financiering niet rond krijgt. Dek je hier goed voor in.
Naar de notaris
In de meeste gevallen betaalt de koper de notariskosten en daarom zorgt de koper in de meeste gevallen voor een notaris. De notaris is noodzakelijk om de verkoop van het huis wettelijk goed te keuren.
De notaris wikkelt de juridische zaken rond de verkoop van het huis af. De koopovereenkomst en de akte van levering worden door beide partijen in het bijzijn van de notaris ondertekend.
Huis verkopen zonder makelaar
Tegenwoordig is het mogelijk om je huis te verkopen zonder makelaar. Zorg ervoor dat je de bovenstaande punten goed doorneemt en zorg ervoor dat de promotie goed op orde is. Het oriëntatieproces van de potentiële kopers vindt plaats op het internet.
Download daarom het gratis e-book ‘De Geheimen van Effectieve Huispromotie Onthuld’
Template not found..
Vincent Rondwijk
op 28 May 2020