Huis zelf verkopen. In 6 stappen huis zelf verkopen. Complete Uitleg!

Huis zelf verkopen. In 6 (lastige?) stappen je huis zelf verkopen

Stappenplan huis zelf verkopen

Wil je zelf het huis gaan verkopen? Het huis zelf verkopen, is dit een goed idee? Steeds meer mensen in Nederland kiezen ervoor om het huis zelf te verkopen. Dit heeft niet alleen maar te maken met de financiële kant, maar ook omdat steeds personen inzien dat ze het huis zelf beter kunnen verkopen dan een makelaar. Door zelf bijvoorbeeld de rondleidingen te doen heb je zelf direct contact met de potentiele kopers. Je kunt zelf alle tijd nemen voor de rondleidingen en je kunt de rondleidingen eventueel ook inplannen in het weekend, wat voor veel mensen een groot voordeel is. Hiernaast kun je (bijzondere) aspecten over het huis vertellen en over de omgeving. Een makelaar doet dit vaak niet of niet zo goed als jij zelf. Jij kunt hier alle tijd voor nemen en je hier goed op voorbereiden.

Huis zelf verkopen
Bekijk direct onze pakketten voor € 397,-

Door het huis zelf te verkopen bespaar je duizenden euro’s op de makelaarskosten en je hebt zelf meer invloed op de verkoopsnelheid van het huis.

Huis zelf verkopen

Wil jij ook duizenden euro’s besparen op de makelaarskosten en het huis snel verkopen? Dit is tegenwoordig goed mogelijk. Je hebt hier verschillende mogelijkheden voor. Je kunt het huis op Social Media kanalen plaatsen, zoals Facebook & Instagram. Naast het alleen plaatsen op deze Social Media kanalen is het ook mogelijk om te gaan adverteren. Voor tientallen euro’s kun je al heel gericht de gewenste personen bereiken in de gewenste omgeving. Je hebt hiervoor wel een zakelijke Facebook pagina voor nodig op Facebook. (deze kun je gratis aanmaken). Bij steeds meer mensen lukt het om het huis zelf te verkopen via de bekende Social Media kanalen. Of dit voldoende is? Het kan voldoende zijn, maar een met een vermelding op Funda en andere huizensites bereik je meer mensen die al op zoek zijn naar huis. De kracht is om deze twee middelen met elkaar te combineren en op deze manier bereik je twee verschillende doelgroepen;

 • Mensen die al op zoek zijn naar huis op Funda of op andere huizenwebsites
 • Mensen die het huis toevallig zien op Facebook en/of Instagram

Huis zelf verkopen op Funda

Wil je huis huis zelf verkopen, maar wel op Funda plaatsen? Je kunt het huis niet zelf op Funda plaatsen. Alleen een makelaar kan en mag een huis op Funda plaatsen. Dit neemt nog niet weg dat jij niet zelf het huis kunt gaan verkopen. Jij kunt wel een aantal diensten van de makelaar overnemen, zoals bijvoorbeeld de rondleidingen, de advertentietekst schrijven en de foto’s aanleveren. Op deze manier kom je in de categorie van de online makelaars. Bij de online makelaars is het mogelijk om deeldiensten af te nemen. De onderhandelingen worden dan altijd door de makelaar gedaan.

Ben je van plan om zelf je huis te verkopen en ben je op zoek naar manieren op welke wijze je dit kunt gaan doen? Dan helpen wij je graag op weg door middel van ons stappenplan om je huis succesvol te verkopen. Wij hebben in de afgelopen jaren honderden huis verkopers succesvol geholpen om zelf het huis te verkopen. In onze optiek zijn er 6 belangrijke punten om rekening mee te houden om zelf het huis te verkopen. Hieronder zal middels een stappenplan worden toegelicht welke stappen je dient te ondernemen en waar je per stap op dient te letten om het huis zelf te verkopen.

Huis zelf verkopen
Bekijk direct onze pakketten voor € 397,-

Hoe verkoop ik zelf mijn huis?

Samen met Huispromotie.nl is het mogelijk om jouw huis te verkopen voor een vaste, lage prijs. Wij rekenen geen kosten na de verkoop of courtage, tenzij anders overeengekomen. Vooraf bespreken we altijd het gehele proces, inclusief advies met betrekking tot de vraagprijs.

In het kort, wat wij ten alle tijden doen:

 • Controle inzending relevante kenmerken
 • Persoonlijke verkoopstrategie
 • Vraagprijs advies
 • Mediaproducten door onze partner faciliteren zoals fotografie en video (indien gewenst)
 • Online publicatie van huis
 • Doorsturen van geïnteresseerden die een bezichtiging willen aanvragen en/of vragen hebben over jouw woning
 • Nabellen geïnteresseerden na een bezichtiging
 • Biedingen doorspelen, zodat wij dit samen kunnen bespreken
 • Wij voeren de onderhandelingen met de geïnteresseerde in overleg met jou
 • Wij stellen de (voorlopige) koopovereenkomst op (indien gewenst)
 • Ondersteuning bij het afronden van de verkoop

Huis zelf verkopen aanmeldprocedure

Stap 1: Kies je pakket

Op onze website kun je kiezen uit 3 pakketten om het huis zelf te verkopen. Je kunt al voor €397,- het huis verkopen met de ondersteuning van onze makelaar. Wil je niet zelf de rondleidingen verzorgen of wil je niet zelf de foto’s maken/aanleveren. Dan kunt je dit ook aan ons uitbesteden. Via de website kun je kiezen uit diverse pakketten. Je kunt jouw huis direct aanmelden, waarna je bij het aanmeldformulier terechtkomt. Of direct via www.huispromotie.nl/aanmelden.

Stap 2: Relevante kenmerken

Nadat je het formulier hebt ingevuld, zullen wij alles zorgvuldig nalopen. Het kan zijn dat er om aanvullende gegevens worden gevraagd zoals een NEN2580 meetrapport, plattegronden of andere stukken.

Stap 3: Online plaatsen

Wanneer wij alle stukken compleet hebben, doen wij nogmaals een controle. Vervolgens zullen wij de advertentie publiceren en alle andere genoemde websites conform onze diverse pakketten.

Stap 4: Mediaproducten

Bij onze Plus en All in pakketten wordt er een afspraak ingepland voor het maken van o.a. de (360C) foto’s en/of video en/of plattegronden. Deze mediaproducten worden normaliter binnen 2-3 werkdagen opgeleverd, echter kunnen hier geen rechten aan worden ontleend.

Stap 5: Online publicatie huizenwebsites

Voorafgaande de publicatie op het internet, zullen wij alle gegevens voor een laatste keer controleren. Pas na de definitieve controle zal de advertentie worden gepubliceerd. Op die manier zorgen wij er (samen) voor dat alle gegevens kloppen. Wil je later nog iets wijzigen? Dit bij ons altijd mogelijk.

Stap 5: Reacties & aanvragen voor een bezichtiging

Reacties en aanvragen voor een bezichtiging worden 1 x per dag doorgestuurd. Vervolgens neem je zelf contact op met jouw potentiële kopers om een bezichtiging in te plannen of vragen te beantwoorden. Onze helpdesk biedt ondersteuning waar u dat nodig acht.

Stap 6: Biedingsproces en onderhandelingen

Potentiële kopers kunnen via een formulier op de website een bod uitbrengen op jouw woning. Dit is verplicht. Bij het formulier staan de belangrijkste ontbindende voorwaarden opgenomen, zoals het financieringsvoorbehoud, bouwkundige keuring en de gewenste overdrachtsdatum. Zodra wij een bieding binnenkrijgen, zullen wij deze aan jou voorleggen. Daarna wordt, in overleg met jou, een reactie verstuurd of de onderhandeling opgestart. Via onderstaande link kunnen de biedingen worden uitgebracht: www.huispromotie.nl/biedingen 

Stap 7: (Voorlopige) koopovereenkomst

Wij bieden hulp bij het opstellen van de koopovereenkomst en wij kunnen deze voor je opstellen. Is er iemand die een bod wil uitbrengen? Laat het ons weten en wij ondersteunen je tijdens deze laatste fase van het verkoopproces.

Helpdesk

Tijdens het gehele verkoopproces kun je terecht bij onze helpdesk. Je hebt ten alle tijden één contactpersoon.

Huis zelf verkopen
Bekijk direct onze pakketten voor € 397,-

6 Stappenplan huis zelf verkopen

 • Bepaal de juiste vraagprijs
 • Zorg voor een goede publicatie op het internnet (Mediaproducten)
 • Plaats het huis online
 • De bezichtigingen verzorgen of laten verzorgen door de makelaar
 • De onderhandelingen
 • De Juridische afwikkeling

Voor iedereen die (zelf) zijn of haar huis verkoopt, zijn alle stappen hetzelfde. Dus ook als je oriënterend bent, is dit artikel (waarschijnlijk) zinvol.

Huis zelf verkopen
Bekijk direct onze pakketten voor € 397,-

Ja, een makelaar kost geld. 

Net als een boekhouder.

Maar een goede boekhouder verdient zichzelf terug. Toch?

Kunnen we dit ook stellen bij een makelaar? Of kun je het toch beter zelf gaan doen als je er toch de tijd voor hebt?

Als je van plan bent je huis zelf te verkopen, dan spaar je daar nogal wat geld mee uit. Tenminste, dat is de gedachte. Maar is het gevaar dat je er juist geld bij inschiet niet levensgroot aanwezig?

Onze conclusie is dat als je er voldoende tijd en aandacht aan geeft, het wel te doen is.

Even vlug-vlug is er zeker niet bij. Je mist de ervaring van een makelaar, dus alles gaat gewoon wat langzamer. En mocht het wel snel gaat met de verkoop, dan gaat het weer langzamer met de zaken die geregeld moeten worden. Je zult soms bedenk- en overlegtijd moeten hebben.

Eén ding: Een notaris heb je altijd nodig. Hoe dan ook.

1. Stappenplan huis zelf verkopen: Wat is je huis waard?

De eerste stap die je neemt om je huis zelf te verkopen is te kijken naar de prijs van je woning. Wat is hij waard? Dit kun je eenvoudig doen door te kijken naar soortgelijke huizen in je buurt. Maar als je huis zaken heeft die hem uniek maken zoals een verbouwing of een lap grond, dan is het goed om er een taxateur bij te halen.

Als je de waarde van het huis hebt bepaald, doe er dan zo’n 10% bij op voor de kosten koper. Verder is het goed om enige onderhandelingsruimte te hebben, reken daar nog eens 5% voor. Het is nou eenmaal zo; Hoe groter de bedragen hoe meer er van de vraagprijs af gaat bij een bod.

Huis zelf verkopen
Bekijk direct onze pakketten voor € 397,-

2. Stappenplan huis zelf verkopen: Welke promotie middelen?

De tweede stap is te bedenken hoe je je huis gaat verkopen. Wij zijn er van overtuigd dat de eerste stap die potentiele kopers nemen is door te kijken op internet. Wees daar dan ook actief. Je kunt op verschillende websites advertenties aanmaken (Google maar eens). Verder kun je natuurlijk social media inzetten zoals Facebook en twitter.

Je kunt ook overwegen om offline in een dagblad of huizenkrant te adverteren. Of een advertentie op te hangen in de supermarkt om de hoek.

3. Stappenplan huis zelf verkopen: Welk promotie materiaal gebruik je?

Voordat je kunt promoten, moet er wel promotiemateriaal zijn. En zo komen we bij de derde stap. Wat je nodig hebt zijn mooie foto’s van je huis. Van binnen, buiten en van de omgeving. Eventueel een filmpje. Je kunt dit uitbesteden, en als je zelf goed bent met beeldmateriaal kun je dit zelf doen.

Bedenk vanuit welke hoek je huis het beste uit de verf komt. Foto’s van een opgeruimde en ruimtelijke kamer, hal, keuken of tuin doen het betert dan rommelige foto’s.

Verder is het zaak om een goede verkooptekst te (laten) schrijven. Bestudeer andere verkoopteksten om te zien welke stijlen er zijn en zorg dat jouw tekst een volledige beschrijving is. Laat je tekst altijd door iemand checken op o.a. d’s en t’s en de zinsopbouw.

Huis zelf verkopen
Bekijk direct onze pakketten voor € 397,-

Niemand zei dat je huis zelf verkopen makkelijk was!

4. Stappenplan huis zelf verkopen: Geïnteresseerden te woord staan

Stap 4. Als je dan goed gepromoot hebt met je huis en je reacties ontvangt van geïnteresseerden, is het zaak om hen te woord te staan. Beantwoord vragen via de telefoon, via de mail en nodig ze uit om te komen kijken.

Bij een bezichtiging is het belangrijk dat het huis er netjes en opgeruimd bij staat. Het liefst zorg je er voor dat kinderen en huisdieren tijdelijk even elders zijn. Wees je zelf, beantwoord rustig alle vragen, en als je een antwoord niet weet beloof je het uit te zoeken en doe je dat ook.

Laat de bezoekers ook even op hun gemak het huis alleen bekijken, zit ze niet constant dicht op de huid.

5. Stappenplan huis zelf verkopen: Hoe te onderhandelen?

Als er iemand een bod gedaan heeft op het huis, dan is het onderhandelen begonnen, oftewel stap 5. Er zijn tal van tactieken te bedenken om onderhandelingen te voeren. Het belangrijkste hierin is dat je voor je zelf een bodemprijs in gedachten hebt.

Bied iemand boven je bodemprijs? Het is heel normaal om nog een tegenbod te doen, maar dan moet het wel om meer dan duizend euro verschil gaan. Anders is het risico te groot om de bieder te verliezen.

Let op, een (slimme) bieder zal nooit gelijk het achterste van zijn tong laten zien. Dus meestal is er nog best wat onderhandelingsruimte.

Overleg altijd met anderen die niet emotioneel betrokken zijn bij je huis over de bedragen. Dit kan je goed helpen bij rationeel onderhandelen.

Huis zelf verkopen
Bekijk direct onze pakketten voor € 397,-

6. Stappenplan huis zelf verkopen: Hoe werk je samen met een notaris?

Als je het over een prijs eens bent geworden volgt uiteindelijk stap 6. Het is nu tijd voor de niet-aan-te-ontkomen notaris. De kosten hiervoor zitten verwerkt in de kosten koper. Als je zeker wilt weten dat dit goed word geregeld, doe het dan zelf en laat het niet over aan de tegenpartij.

De notaris zorgt ervoor dat de juridische zaken van de verkoop afgehandeld worden. Verder moeten de koopovereenkomst en akte van levering in zijn bijzijn ondertekend worden door beide partijen.

Deze koopovereenkomst kun je trouwens ook zelf opstellen in plaats van de notaris. Er zijn hiervoor templates te vinden op internet. Echter moet de kopende partij het hier wel mee eens zijn. Jullie zullen het beide moeten ondertekenen en dan naar de notaris sturen.

De akte van levering kan alleen door een notaris opgesteld worden. Hij zorgt daarmee ervoor dat de overdracht van het eigendom van de woning juridisch afgehandeld is.

Je kunt voor dit officiële gedeelte van de overdacht van het huis ook een bureau inschakelen. Dan weet je zeker dat dit gedeelte goed gaat en je er achteraf geen gedoe mee krijgt. Dit is nog steeds altijd goedkoper dan een makelaar.

Je huis zelf verkopen nog steeds een goed idee?

Tot aan de laatste stap is er niet veel wat er mis kan gaan, je kunt altijd nog zeggen dat de hele verkoop niet door kan gaan. Er is nog niets getekend.

De laatste stap is het meest kritieke moment qua te lopen risico’s. De vraag is of je voor ene paar honderd euro dat risico wilt lopen of niet. Wij zouden het vermijden….

Tenslotte is het verstandig een kostenraming op te vragen bij verschillende makelaars en de kosten van het zelf doen tegen elkaar af te zetten. Maak je doe-het-zelf keuze op feiten, niet op gevoel.

Huis zelf verkopen
Bekijk direct onze pakketten voor € 397,-

Wellicht vind je dit ook interessant?

Reactie plaatsen

Huis verkopen voor een vast tarief vanaf € 397,-

 • Huis verkopen met onze ondersteuning 
 • Huis gemiddeld binnen 6 weken verkocht!
 • Wij hebben al meer dan 300+ huizen verkocht
 • Plaatsing op alle huizensites 
 • Prijs/kwaliteit gemiddelde beoordeling van 8,9
 • Vast tarief vanaf € 397,- inclusief btw. 
 • Huis binnen 3 dagen in de verkoop 
 • Bespaar duizenden euro's 

Gratis professionele tips om jouw huis sneller te verkopen

Ontvang direct de ultieme Huispromotie gids en ontdek wat je nodig hebt om:

 • Duizenden extra bezichtigingen te krijgen
 • De juiste kopers online te bereiken
 • Eenvoudig de volgende stap na Funda te zetten
 • Op te vallen tussen de huizen die te koop staan
 • Zelf de verkoopsnelheid te beïnvloeden
 • Zelf de verkoopprijs te beïnvloeden
 • Wat 90% van de verkopers niet doen
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we hem naartoe sturen?
DIRECT ONTVANGEN