Wat zijn de kosten voor het afsluiten van een hypotheek? - Huispromotie.nl

Wat zijn de kosten voor het afsluiten van een hypotheek? Laat je niet verassen!

Een huis kopen is voor veel mensen de grootste uitgave in hun leven. De kosten van een woning eindigen niet bij het bedrag dat in de (digitale) woningbrochure of in de etalage van de makelaar aangegeven staat.

Er komen nog een hoop andere kosten op de nieuwe woningeigenaar af, zowel bij aankoop van de woning maar ook vanaf het moment dat er daadwerkelijk in het huis gewoond wordt.
Het is zeker van belang om daar goed rekening mee te houden om niet voor verrassingen te staan.

Kosten voor het afsluiten van een hypotheek

Denk bij deze kosten onder andere aan de bijkomende aankoopkosten, de belastingen (de onroerende zaakbelasting), heffingen (riool, afvalstoffen), verzekeringen en de extra kosten voor het huis, zoals verbouwing en inrichting.

Dan hebben we het nog niet eens over de eerste kosten, de kosten voor het afsluiten van een hypotheek gehad.

Wat zijn de hypotheekkosten?

Een hypotheek afsluiten kost geld, hier zitten bijkomende kosten aan verbonden. Als eerste moet de hypotheekadviseur worden betaald. De beloning van een hypotheekadviseur wordt de afsluitprovisie genoemd. Dit is een eenmalig bedrag dat kan worden meegefinancierd en worden verrekend in de maandlasten. In dit bedrag zijn de administratieve kosten, de advieskosten voor het afsluiten van de hypotheek en het honorarium van de adviseur meegenomen.

De afsluitprovisie bedraagt ongeveer 1% van het hypotheekbedrag.
In veel gevallen is deze vergoeding fiscaal aftrekbaar. De hoogte van dit bedrag verschilt per hypotheekinstelling en kan afhangen van de persoonlijke situatie en de hoeveelheid werk dat deze instelling voor je moet verrichten.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Voor het afsluiten van de hypotheek moeten er ook kosten worden betaald voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit is een garantie op hypotheken tot 245 000 euro. Hiermee wordt de kans op het verkrijgen van een hypotheek vergroot, want dit geeft een zekerheid als er door omstandigheden een restschuld overblijft. Dit is echter wel onder strenge voorwaarden.
Verder bespaar je op je maandlasten, want met NHG krijg je een lagere rente op je hypotheek. NHG geeft je soms wel meer dan 0,5% rentekorting per jaar. Voor het NHG betaal je een eenmalige investering van 1% van de totale hypotheek.

En nog meer kosten…

Tot slot is het verstandig om rekening te houden met kosten als de notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte en de taxatiekosten voor de financiering. Deze kunnen nog behoorlijk oplopen. Als je dit goed in kaart hebt en je hebt al deze kosten voldaan, dan ben je trotse eigenaar van een koopwoning!

Wat is boeterente bij het afsluiten van een hypotheek?

De boeterente is een boete die een hypotheekinstelling in rekening kan brengen, indien er gekozen wordt om een lopende hypotheek over te sluiten naar een andere instelling.
Wat ook voorkomt is dat een aantal hypotheekinstellingen een boeterente in rekening brengen als de woning verkocht wordt. Deze boete brengt de bank in rekening als vergoeding voor de misgelopen rente inkomsten. Ook als er vervroegd wordt afgelost wordt er soms een boete berekend, echter dit is niet altijd het geval.

Er worden diverse methoden gebruikt om de boeterente te berekenen. Dit is te vinden in de hypotheekakte. In het merendeel van de gevallen wordt er gebruik gemaakt van de Constante Waarde Methode.

De factoren die de hoogte van de boeterente bepalen zijn:

  •  De berekeningsmethode
  •  Het hypotheekbedrag wat open staat
  •  De boetevrije aflossing
  •  De resterende rentevast periode
  •  Het rentepercentage wat nu betaald wordt en wat de hypotheekinstelling momenteel zou kunnen krijgen

De boeterente is dus in iedere situatie verschillend. Het is ook zeer aan te raden om van te voren de boeterente bij de hypotheekinstelling op te vragen.

Er zijn ook situaties waarbij er boetevrij kan worden afgelost zoals bij het einde van een rentevaste periode, bij executieverkoop van de woning, het teniet gaan van de woning, bij het uitkeren uit een overlijdensrisicoverzekering en als de dagrente hoger is dan de contractrente.

Bekijk ook

Reactie plaatsen

Huis verkopen voor een vast tarief vanaf € 397,-

  • Huis verkopen met onze ondersteuning 
  • Huis gemiddeld binnen 6 weken verkocht!
  • Wij hebben al meer dan 300+ huizen verkocht
  • Plaatsing op alle huizensites 
  • Prijs/kwaliteit gemiddelde beoordeling van 8,9
  • Vast tarief vanaf € 397,- inclusief btw. 
  • Huis binnen 3 dagen in de verkoop 
  • Bespaar duizenden euro's 

Gratis professionele tips om jouw huis sneller te verkopen

Ontvang direct de ultieme Huispromotie gids en ontdek wat je nodig hebt om:

  • Duizenden extra bezichtigingen te krijgen
  • De juiste kopers online te bereiken
  • Eenvoudig de volgende stap na Funda te zetten
  • Op te vallen tussen de huizen die te koop staan
  • Zelf de verkoopsnelheid te beïnvloeden
  • Zelf de verkoopprijs te beïnvloeden
  • Wat 90% van de verkopers niet doen
50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we hem naartoe sturen?
DIRECT ONTVANGEN